Foto: Shutterstock
Kas jāzina cilvēkiem, kļūstot par Covid-19 sasirgušā kontaktpersonu, kādos gadījumos un cik ilgi ir jāievēro izolācija, kā arī citu aktuālo informāciju par Covid-19 apkopoja portāls "Delfi".

Kopš 25. janvāra cilvēkiem vairs nav jāveic Covid-19 tests, lai strādātu klātienē. Ministru kabinets tā lēma, jo šobrīd darba pienākumus klātienē vairs nedrīkst veikt cilvēki bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Gadījumā, ja personai parādījušies slimības simptomi, Covid-19 testu var veikt bez maksas un bez ārsta nosūtījuma.

Simptomi ir, piemēram, akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes vai citas pazīmes, kas ir raksturīgas Covid-19 infekcijai, piemēram, pēkšņi parādījusies anosmija (ožas traucējumi), ageizija vai disgeizija (garšas izjūtas zudums vai traucējums), izteiktas galvassāpes, izteikts nogurums bez zināma iemesla).

Klīniskās indikācijas gan pieaugušajiem, gan bērniem lasāmas šeit.

Covid-19 tests personām jāveic arī pamatojoties uz epidemioloģiskām indikācijām. Tests jāveic Covid-19 pacienta kontaktpersonām, izņemot tās, kurām ir sadarbspējīgs pārslimošanas sertifikāts, kas ir izdots ne agrāk kā pirms sešām nedēļām.

Covid-19 sasirgušā kontaktpersonas

Kontaktpersonas statusu var noteikt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs, ģimenes ārsts, izglītības iestādes vadītājs vai darba devējs. Rīcība, kļūstot par kontaktpersonu, atšķiras atkarībā no vakcinācijas statusa.

Kā rīkoties, ja persona dzīvo vienā mājsaimniecībā ar Covid-19 saslimušo?

Ja Covid-19 sasirgušais ir cilvēka ģimenē, tad antigēna tests kontaktpersonai ir jāveic visu slimnieka slimošanas laiku. Veicot šo regulāro testēšanu, persona drīkst apmeklēt izglītības iestādi vai darbu, ja to atļauj skola vai darba vieta.

Vēl šai kontaktpersonai ir jāveic Covid-19 antigēna tests septiņas dienas pēc tam, kad saslimušais ģimenes loceklis skaitās atveseļojies.

Nosacījumus, tam, kas jāievēro cilvēkiem ar kontaktpersonas statusu, var lasīt šeit.

Mājas karantīna ierobežo pārvietošanos publiskās vietās un klātienes kontaktēšanos tiem cilvēkiem, kuri ir bijuši saskarē ar Covid-19 inficētu personu.

Kā rīkoties Covid-19 saslimšanas gadījumā?

SPKC lieto divus terminus – mājas karantīna un izolācija. Mājas karantīna attiecas uz tiem cilvēkiem, kuriem nav apstiprināta inficēšanās ar Covid-19, bet kuri ir noteikti par Covid-19 saslimušā kontaktpersonu.

Savukārt izolācija attiecas uz tiem, kuriem ir apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!