Foto: LETA
"Divi un divi" – tā neoficiāli skan Ministru kabineta svētdien pieņemtie jaunie ierobežojumi cīņā ar Covid-19 izplatību. Portāls "Delfi" skaidro, ko tas īsti nozīmē iedzīvotājiem to ikdienas gaitās.

Galvenais noteikums – divu metru distances ievērošana sabiedriskās vietās. Distances ievērošana neattiecas tikai uz vienas ģimenes locekļiem. Ar vārdu 'ģimene' jāsaprot vienā mājsaimniecībā dzīvojošie.

Neievērojot divu metru distanci, vienlaicīgi pulcēties publiskās iekštelpās un publiskās ārtelpās drīkst ne vairāk kā divas personas, kā arī cilvēki, kas veic darba vai dienesta pienākumus.

Jaunieviesto noteikumu galvenā doma ir tāda, ka arī vienas ģimenes ietvaros nav vēlams sabiedriskās vietās pārvietoties visiem kopā.

Piemēram, došanās uz veikalu: šobrīd to vislabāk darīt "pa divi", nevis triju, četru un vairāk cilvēku sastāvā. Viens vecāks un viens bērns, nevis abi vecāki un visi bērni. Jāatceras arī, ka, piemēram, auklīte vai krustmāte, ja vien nedzīvo kopā ar ģimeni vienā mājā, ir uzskatāma par "ārpus ģimenes" cilvēku, ar kuru kontaktējoties jāievēro divu metru distance.

Vienlaikus divu metru distanci var neievērot vecāki un to nepilngadīgie bērni, arī tad, ja viņi nedzīvo kopā vienā mājsaimniecībā.

Ģimenes drīkst pārvietoties savā automašīnā, drīkst kopīgi doties pastaigās, atceroties, ka starp sevi un svešiem cilvēkiem jāietur divu metru distance. Pēc āra aktivitātēm visiem rūpīgi jānomazgā rokas. Tāpat ir atļauts arī savā transportā doties uz saviem īpašumiem ārpus faktiskās dzīvesvietas, taču organizēt laukos pikniku kopā ar kaimiņiem jau ir aizliegumu pārkāpums.

Uzturēšanās tikai mājās ir karantīna, bet pašizolācija nozīmē, ka cilvēks var iziet no mājām (piemēram, vienatnē doties pastaigā dabā), bet jāievēro vismaz divu metru distance no citiem cilvēkiem un jābūt sevišķi uzmanīgam neaizskart virsmas publiskajā telpā (durvju rokturi, lifta poga utml.), skaidro epidemiologs Uga Dumpis.

Brauciens sabiedriskajā transportā

Pasažieri šobrīd tiek aicināti sabiedrisko transportu izmantot tikai būtiskos gadījumos, piemēram, dodoties uz darbu, veikalu vai aptieku. Cilvēki tiek lūgti izvairīties no braucieniem mikroautobusos.

Iekāpjot un izkāpjot, kā arī gaidot sabiedrisko transportu, jāievēro divu metru distance. Transportā pasažieri nedrīkst sēdēt blakus, un biļetes jāiegādājas attālināti. Pārvadātājiem jāierobežo pasažieru skaits braucienā, lai nebūtu aizpildīta vairāk nekā puse sēdvietu.

Ko nozīmē pulcēšanās aizliegums

Šobrīd visi publiskie masveida pasākumi ir aizliegti, tostarp sapulces, gājieni, plaši reliģiski sarīkojumi. Precizējumi valdības rīkojumā par ārkārtējo situāciju valstī paredz atļaut dievkalpojumus, taču aizliegta ir organizēta pulcēšanās uz tiem, proti, dievkalpojumu drīkst noturēt, nepulcinot uz to draudzi. Tieslietu ministrs Bordāns rekomendē lūgties mājās, garīdzniekiem izmantojot tehnoloģiju piedāvātās iespējas, bet cilvēkiem, esot dievnamā, ievērot divu metru distanci.

Par pulcēšanos var uzskatīt arī, piemēram, piecu cilvēku sanākšanu kopā, ja vien tie nav vienas ģimenes locekļi. Pulcēšanās aizlieguma neievērošanas gadījumā Valsts policija un pašvaldību policijas ir tiesīgas piemērot personām sodu 350 eiro apmērā, tiesa, katru gadījumu izvērtējot individuāli.

Aizliegta ir arī privātu pasākumu organizēšana, tostarp kāzas.

Cilvēku apbedīšana notiek, taču atvadu ceremonijas nenoris kapličās, bet gan ārā. Bēres ir vienīgais izņēmums privātu pasākumu rīkošanas aizliegumā. Bēru viesu skaits nav ierobežots, tomēr tiek pieprasīts ievērot divu metru distanci starp cilvēkiem arī kapsētā.

Strādājošajiem

Tiem, kuri strādā darbu, kas pieprasa būt uz vietas (veikalu kasieri u.c.) darba vidē jāveic visi iespējamie profilaktiskie pasākumi Covid-19 izplatības risku mazināšanai. Par šo pasākumu veikšanu atbildīgs ir darba devējs.

Darba devējam ir iespēja arī elastīgāk organizēt darbu – pārskatīt darba laiku un darba grafikus, nodrošināt drošas distances ievērošanu utt. Darba devējam ar darbinieku būtu jāvienojas par darba veikšanu. Kā izņēmums varētu būt situācijas, kad darbinieks ietilpst kādā riska grupā, piemēram, viņam ir hroniskas slimības, ir vecāka gada gājuma utt., tad varētu piedāvāt darbiniekam veikt citu darbu, kas nav saistīts ar klientu apkalpošanu (ja vien tāda iespēja pastāv).

Ja valdības rīkojumus neievēro

Par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu neievērošanu, ja šāda rīcība izraisījusi epidēmiju, var tikt piemērots cietumsods. Lai iestātos kriminālatbildība, nav nepieciešama tīša vēlme kādu inficēt. Pietiek ar iespējamo seku apzināšanos. Institūcijām infekcijas slimību izplatības riska gadījumos ir tiesības noteikt personu ierobežojošus pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!