Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ja pēc Covid-19 vakcīnas ir radies vidēji smags vai smags kaitējums, iespējams pieteikties kompensācijas saņemšanai. Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pārstāve Dita Okmane portālam "Delfi" skaidroja, kas nepieciešams, lai to izdarītu.

Kā norādīja Okmane, lai pieteiktos kompensācijai par Covid-19 vakcīnu blakusparādību radīto smago vai vidēji smago kaitējumu pacienta veselībai (kas ir bijis vismaz 26 nedēļas) vai dzīvībai, jāaizpilda iesnieguma veidlapa, kas ir pieejama ZVA tīmekļvietnē. Atverot tīmekļvietni, uzreiz galvenajā lapā būs redzams "logs" (baneris) ar informāciju "klikšķiniet šeit", uz kura uzklikšķinot, būs pieejama visa informācija par pieteikšanos kompensācijai.

Iesniegumam jāpievieno: medicīniski dokumenti, kuri apliecina radušos kaitējumu. Piemēram, diagnostisko izmeklējumu rezultātus, analīzes. Tāpat nepieciešams arī ārsta slēdziens par iespējamo cēloņsakarību ar Covid-19 vakcīnas izraisīto blakusparādību un pacienta veselībai radušos kaitējumu. To pacients var saņemt no sava ārsta.

Pacienta nāves gadījumā kompensācijas prasījuma iesniegumu var iesniegt pacienta mantinieks, pievienojot apliecību par laulātā mantas daļu vai mantojuma apliecību un patologanatomiskās izmeklēšanas protokolu vai tiesu medicīnas eksperta atzinumu, uzsvēra ZVA.

Iesniegums un pievienotie dokumenti jāsūta ZVA uz e-pastu info@zva.gov.lv (iesniegumam jābūt parakstītam, izmantojot e-parakstu). Ja esat e-adreses lietotājs, saziņai ZVA aicina izmantot e-adresi. Tāpat iespējams sūtīt papīra formātā parakstītu iesniegumu pa pastu vai iesniegt ZVA Klientu apkalpošanas centrā, 11. kabinetā, kas atrodas Jersikas ielā 15, Rīgā.

Kas var pieteikties

Kompensācijas saņemšanai var pieteikties, ja izpildās šādi trīs nosacījumi:

  • blakusparādība ir norādīta zāļu aprakstā (visu Covid-19 zāļu apraksti ir pieejami Zāļu reģistrā);
  • vakcinācija veikta Latvijā ar kādu no Eiropas Savienībā reģistrētajām vakcīnām ("Comirnaty", "Spikevax", "Vaxzevria", "Jcovden" vai "Nuvaxovid");
  • personai pēc vakcīnas saņemšanas ir radies smags vaividēji smags kaitējums, kas izpaudies kā paliekoši vai ilgstoši (tie ir bijuši vismaz 26 nedēļas) veselības traucējumi un ir tieši saistīts ar Covid–19 vakcīnas izraisītu blakusparādību.

ZVA smagu kaitējumu definē kā paliekošus veselības traucējumus, kas izraisa neatgriezenisku pašaprūpes, funkcionēšanas, darbspēju un dzīves kvalitātes zudumu, vai nāve, un ir tieši saistīti ar Covid–19 vakcīnas izraisītu blakusparādību.

Savukārt vidēji smags kaitējums tiek definēts kā ilgstoši veselības traucējumi, kas ir tieši saistīti ar Covid–19 vakcīnas izraisītu blakusparādību, daļēji (arī neatgriezeniski) ierobežojot pašaprūpi, funkcionēšanas, darbspējas un dzīves kvalitāti.

Kā vērtē pieteikumus

ZVA vērtē ziņotās blakusparādības iespējamo cēloņsakarību ar Covid-19 vakcīnu. Ja nepieciešams, ZVA pieprasa iesniegt papildinformāciju. ZVA piesaista arī ārstus speciālistus, kuri izvērtē pacienta veselībai radušos kaitējumu iespējamo cēloņsakarību ar Covid-19 vakcīnas izraisītu blakusparādību.

Smaga vai vidēji smaga kaitējuma konstatēšanas gadījumā ZVA nosaka izmaksājamās kompensācijas apmēru atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, pieņem lēmumu par kompensācijas izmaksāšanu un nosūta šo lēmumu iesniedzējam uz viņa norādīto e-pasta adresi, skaidroja ZVA.

ZVA iesniegumu izskata un lēmumu pieņem sešu mēnešu laikā. Sarežģītākos gadījumos – viena gada laikā.

ZVA lēmumu var apstrīdēt, vēršoties ar iesniegumu Veselības ministrijā. Savukārt Veselības ministrijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā, norāda ZVA.

Tāpat ZVA atgādina, ka kompensāciju iespējams pieprasīt divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas, bet ne vēlāk kā trīs gadu laikā no vakcinācijas dienas.

Jau ziņots, ka otrdien, 3. maijā, Ministru kabinets apstiprināja kārtību kompensācijas piešķiršanai gadījumos, kad vakcīnas pret Covid-19 blakusparādību rezultātā cilvēkam radies smags vai vidēji smags kaitējums veselībai vai dzīvībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!