Foto: DELFI
Kas jāzina par Covid-19 vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņa noteikšanu, kādām vakcīnām un pēc cik ilga laika tas beidzas, un kad jādodas saņemt balstvakcīnu, apkopojis portāls "Delfi".

Ziņots, ka ceturtdien, 6. janvārī, valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nosakot Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu pieaugušajiem iedzīvotājiem.

Kā norādīja Veselības ministrijā (VM), Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš Latvijā stāsies spēkā 15. februārī un attieksies tikai uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē, kur nepieciešams uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas sertifikātu.

Vakcinācijas derīguma termiņš netiek attiecināts uz personām līdz 18 gadiem, jo šai iedzīvotāju grupai balstvakcinācija pašlaik nav nepieciešama.

Darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība pēc pabeigtas primārās vakcinācijas un balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta, norādīja ministrijā.

Vakcinētajiem cilvēkiem sertifikāts būs spēkā deviņus mēnešus pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar "Vaxzevria", "Spikevax", "Comirnaty" vakcīnām un piecus mēnešus pēc "Janssen" vakcīnas saņemšanas.

Saskaņā ar zinātniskajiem pētījumiem, lai saglabātu organisma aizsardzību pret vīrusu un novērstu riskus smagas slimības gaitai, vajadzīga balstvakcinācija. Covid-19 vakcinācijas sertifikāts ir derīgs uzreiz pēc balstvakcinācijas veikšanas. Jauno sertifikātu iespējams lejupielādēt vietnē "covid19sertifikats.lv" – turpat, kur citus vakcinācijas, pārslimošanas vai testa veikšanas sertifikātus.

Derīguma termiņš noteikts tikai vakcinācijas sertifikātiem, pārslimošanas sertifikātiem saglabājot iepriekšējo kārtību – 180 dienas.

Vai balstvakcinācijas sertifikātam ir noteikts derīguma termiņš

Balstvakcinācijas sertifikātam šobrīd nav noteikts derīguma termiņš.

Kad vēl vakcinācijas sertifikātam nepiemēro termiņu

Preses konferencē Nacionālā veselības dienesta vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala sacīja, ka Covid-19 primārās vakcinācijas sertifikātam darbības termiņš netiek noteikts, ja personai ir laboratoriski apstiprināta inficēšanās ar Covid-19 un saņemtas divas vakcīnas devas primārajā vakcinācijā.

Kā uzzināt termiņu

Gaigala sacīja, ka tiek vērtēts tehniskais risinājums, lai no 15. februāra atspoguļotu paziņojumu par sertifikāta derīguma termiņa beigām katra lietotāja profilā vietnē "covid19sertifikats.lv". Šobrīd termiņu var aprēķināt pēc otrās vakcīnas veikšanas datuma.

Kā pieteikties balstvakcīnai

Kā preses konferencē piektdien atgādināja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, balstvakcīnas saņemšanai var pieteikties vietnē "manavakcina.lv", zvanot pa tālruni 8989, pie sava ģimenes ārsta vai dzīvās rindas ietvaros arī izbraukuma vakcinācijas laikā.

Tāpat Juhņēviča sacīja, ka no 349 000 cilvēkiem, kuriem beigsies sertifikātu derīguma termiņš līdz 15. februārim, balstvakcīnu jau ir saņēmuši 170 000 cilvēku. Viņa aicināja neatlikt balstvakcīnas veikšanu uz pēdējo brīdi, lai neveidotu garas rindas un neradītu sabiedrībā neapmierinātību ar to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!