Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) slimnieki sākuši vākt parakstus, prasot pagaidām gan tikai uz dienesta izmeklēšanas laiku atstādinātā slimnīcas direktora Valda Zatlera atgriešanos amatā. Pašlaik jau esot savākti ap 60 parakstu, piektdien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).
"Mums te sāp sirds un birst asaras par dakteri Zatleru," paudusi 7. nodaļas paciente Alda Podniece. Veselības ministrijas (VM) divarpus mēnešu ilgā vilcināšanās ar formālu rīkojumu par direktora iecelšanu rāda, ka Valda Zatlera nomešana, iespējams, iecerēta jau sen, raksta NRA.

"Mēs, apakšā parakstījušies, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas 7. nodaļas slimnieki, lūdzam dot iespēju dakterim Zatleram turpināt darbu slimnīcā kā slimnīcas direktoram un nepieļaut traucējumus slimnīcas darbībā. Dakteris V. Zatlers mums, pirmkārt, ir izcils ķirurgs, no kura rokām atkarīga mūsu veselība un dažiem arī dzīvība. Attiecībās ar slimniekiem dakteris Zatlers vienmēr ir laipns un iejūtīgs, kā arī prot iedvest optimismu. Mūsuprāt, slimnīcas darbs ir labi organizēts, un traucējumi šajā darbā tikai vairos cilvēku ciešanas," teikts NRA rīcībā esošajā vēstulē, kuru parakstījuši četrdesmit slimnīcas 7. nodaļas pacienti.

Kopumā gan saskaitāmi 58 paraksti. Kā pastāstīja Podniece, viņai ārstēšanās gaitā Zatlers iedvesis optimismu: "Un citiem tāpat. Zatlers nāk pie slimniekiem sestdienās, svētdienās, vakaros, pie viņa var pieiet jebkurā laikā, vienmēr atsaucīgs. Tagad mums viņa ļoti pietrūkst." Zatleru aizstāv arī citi kādreizējie viņa pacienti. "Tā nedrīkst izrīkoties ar tik izcilu ārstu," NRA uzsvērusi Ilze Ināra Krūmiņa no Bauskas.

Laikraksts norāda - maz ticams, ka veselības ministrs Āris Auders pēc izmeklēšanas beigām varētu Zatleru atjaunot amatā. Dzelzceļa slimnīcas Biķernieki valdes priekšsēdētājs Gundars Prolis zaudēja amatu par pilnīgi formāliem grēkiem, savukārt Tuberkulozes un plaušu slimību valsts centra direktors Jānis Leimans savu posteni atguva pat pēc tam, kad slimnīcas medikamentu iepirkumos būtiskus pārkāpumus konstatēja Iepirkuma uzraudzības birojs.

Par to, ka Veselības ministrijai jau iepriekš bija padomā no Traumatoloģijas slimnīcas vadītāja atbrīvoties vai kaut kādā veidā ar viņu tirgoties, aizdomas, pēc NRA domām, rada fakts, ka joprojām nav parakstīts teorētiski formāls papīrs, par kuru direktors ministrijā interesējies jau 7. decembrī.

Atšķirībā no Proļa Zatlera darba līgums ir beztermiņa, taču pēc likuma ik pa trim gadiem šāda veida iestādē direktors arī jāieceļ. Kā stāsta Zatlers, neskaidrības viņš pamanījis decembrī, kad atbilstoši Komerclikuma prasībām Uzņēmumu reģistrā (UR) nācies pārreģistrēt slimnīcas īpašuma formu. UR paziņots, ka Zatleram nav paraksta tiesību, un tad atklājies, ka darba līgumu ministrijā gan parakstījuši, taču rīkojumā nav ierakstīta it kā formālā frāze par iecelšanu amatā. Par to Zatlers ministrijai ziņojis 7. decembrī, taču nekas nav darīts, un līdz šim brīdim nesakārtotais dokuments tiekot turēts ministrijā.

Auders Zatleru uz laiku atstādināja pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ierosinātās krimināllietas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un naudas izšķērdēšanu, vienlaicīgi ministrijā ierosinot pret Zatleru disciplinārlietu. Pārbaudē noskaidros, cik liela bijusi Zatlera līdzdalība slimnīcas veiktajos iepirkumos.

Slimnīcu dienesta pārbaudes laikā vadīs traumatoloģijas slimnīcas Locītavu ķirurģijas centra vadītājs Konstantīns Kalnbērzs.

Zatlers, no BNS uzzinot pat Audera lēmumu, bija ļoti izbrīnīts un pauda sašutumu, ka par to viņam jāuzzina no medijiem. "Viss notiek tā dīvaini un ne tā kā paredzēts pēc noteikumiem, " viņš teica. Zatlers atkārtoti noliedza pret sevi vērstos apvainojumus līdzekļu izšķērdēšanā un sacīja, ka atstādināšana "nav tas pareizākais lēmums". "Es, arī esot savā amatā, neko ietekmēt nevarētu, " viņš klāstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!