Foto: LETA
Portālā "Gudratauta.lv" tiek vākti paraksti, lai paustu atbalstu izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa uzsāktajām reformām, informēja viens no parakstu vākšanas atbalstītājiem Aigars Zelmenis.

Līdz ceturtdienas vakaram portālā parakstījušies vairāk nekā 300 cilvēki.

Informācija portālā liecina, ka parakstu vākšanas iniciatori vēlas iestāties par kvalitatīvu izglītību Latvijā. "Ar šo mēs paužam atbalstu Roberta Ķīļa un [izglītības un zinātnes ministrijas] IZM uzsāktajai izglītības reformai. Mēs ticam, ka tas ir vienīgais pareizais ceļš būtiskai izglītības kvalitātes celšanai, kā arī Latvijas ekonomikas konkurētspējas un eksportspējas veicināšanai," sacīts portālā.

"Neviena no Latvijas augstskolām un arodskolām nav 10 vai pat 100 Eiropas labāko skolu vidū. Tā vietā jau 20 gadus tiek ražots brāķis - starptautiskā līmenī nekonkurētspējīgs darbaspēks un absolventi, kuru kompetences un iemaņas neatbilst tirgus vajadzībām," uzsver akcijas rīkotāji, piebilstot, ka labas izglītības rādītāji ir inteliģenta sabiedrība kā arī kompetents, efektīvs un augsti atalgots darbaspēks, bet "šobrīd nevaram ar to lepoties".

Tāpat tiek minēts, ka "pārsteidzoša ir Rektoru padomes pretestība IZM uzsāktajām reformām, taču nav zināms, vai tās ir bailes no pārmaiņām vai interešu konflikts". "Skaidri zinām, ka Robertam Ķīlim šobrīd nepieciešams cilvēcīgs atbalsts un profesionāla līdzdarbošanās arī no rektoru puses. Uzsāktā darba apjoms ir liels, sarežģīts un ar augstu varbūtību kļūdīties. Koleģiāls atbalsts nozīmētu konstruktīvu kritiku un profesionālu diskusiju, nevis demisijas pieprasīšanu," teikts portālā "Gudratauta.lv" .

Akcentēts arī tas, ka Roberts Ķīlis esot pirmais izglītības un zinātnes ministrs, kurš pēdējo 20 gadu laikā "uzdrošinājies mainīt stagnējošu sistēmu". Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), mediji un sabiedrība portālā tiek aicināti pievienoties atbalstīt izglītības reformu Latvijā.

Jau vēstīts, ka IZM augstskolu studiju programmu izvērtējums ir saņēmis plašu kritiku, un jau vairākas augstskolas izteikušas neuzticību Ķīlim. Līdz šim zināms, ka ministra demisiju pieprasījušas Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Mākslas akadēmija, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Lauksaimniecības universitātes studenti, Daugavpils Universitāte un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija.

Ministra demisiju pieprasījusi arī Latvijas Rektoru padome un Latvijas Studentu apvienība. Demisijas prasītājiem ceturtdien pievienojās arī Rīgas Tehniskā universitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!