Foto: LETA
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par vienreizējā 500 eiro pabalsta izmaksāšanu arī tām ģimenēm, kuru bērni turpina iegūt augstāko izglītību Latvijā.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Jeļena Mirnaja. Viņa atgādināja, ka saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma grozījumiem ir paredzēts vienreizējs pabalsts 500 eiro apmērā par vienu bērnu, "personai, kurai ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu vai kurai sakarā ar bērna piedzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un bērns ir piedzimis līdz ārkārtējās situācijas beigām".

Idejas autore norādīja, ka attiecīgi citas ģimenes neesot valsts ģimenes pabalsta izmaksas subjekti. Viņa akcentēja, ka ģimenes, kuru bērni turpina iegūt augstāko izglītību Latvijā, arī izjūt ne mazas grūtības šajā sarežģītajā periodā.

"Daudzi jaunieši iegūst augstāko izglītību par savu ģimeņu līdzekļiem, nesaņemot stipendijas. Mācoties šajā laikā attālināti, studenti un viņu vecāki ir spiesti apmaksāt arī kopmītnes, to neizmantojot, lai nepazaudētu vietu tajā līdz laikam, kad atsāksies apmācības klātienē. Arī tas ievērojami pasliktina šo ģimeņu finansiālo stāvokli ārkārtas situācijas laikā," pausts iniciatīvas aprakstā.

Tāpēc Mirnaja aicina piešķirt vienreizēju 500 eiro pabalstu arī studējošo jauniešu ģimenēm vai apgādniekiem, kuru bērni turpina iegūt augstāko izglītību Latvijā. Viņasprāt, samērīgs atskaites punkts būtu valsts ģimenes pabalsta pašreizējā robeža – līdz 20 gadu vecuma sasniegšanai, ja jaunietis nav stājies laulībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!