Foto: PantherMedia/Scanpix
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par teritoriālās reformas veikšanu, izveidojot desmit spēcīgus novadus.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Dzintars Pentjušs. Viņš uzskata, ka pašreizējais teritoriālais sadalījums, ka Latvijas teritoriju veido 110 novadi un deviņas republikas nozīmes pilsētas, ir sadrumstalots un neraksturīgs tik mazām valstīm.

Iniciatīvas pieteikumā uzsvērts, ka arī Igaunijā ir tikai 13 apriņķi, savukārt Lietuvā - 10 apriņķi. Pentjuša ieskatā, novadu skaita samazināšana ļautu efektīvāk plānot Latvijas un tās reģionu attīstību, jo to plānos centralizēti, vadoties pēc spēcīgu novadu finansiālajām un saimnieciskajām iespējām un vajadzībām.

Iniciatīvā piedāvāts likvidēt esošos 110 novadus, to teritorijas pievienojot jaunveidojamajiem novadiem, tādējādi izveidojot desmit spēcīgus novadus - Ventspils, Kuldīgas, Liepājas, Jelgavas, Rīgas, Valmieras, Gulbenes, Rēzeknes, Daugavpils un Jēkabpils novadus. Pārējo novadu likvidācija ietvertu arī domju likvidēšanu, bet esošajās vietās saglabājot tādus pašvaldību pakalpojumus kā Būvvalde, bērnudārzi, bibliotēkas, skolas, pašvaldības policija un citus pašvaldības pakalpojumus pildošās institūcijas.

Pentjuks uzskata, ka šādu pārmaiņu rezultātā sabiedrība iegūtu uzlabotu valsts teritorijas pārvaldi ar saskaņotu plašas teritorijas attīstības plānu. "Piemēram, tas ļaus veidot plašākus novadu ceļu remontdarbus, jo tos būs iespējams ieplānot un veikt garākos posmos vienlaikus, jo ik pēc 10 kilometriem nemainīsies novadu teritorijas ar savām mainīgajām vajadzībām un finansiālajām iespējām. Novados būs iespēja efektīvāk nodrošināt pašvaldību pakalpojumus, piemēram, bibliotēkas, nabadzīgajiem novadiem nebūs jāsamazina to darbalaiks, līdzekļu taupīšanas nolūkos," pausts iniciatīvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!