Foto: F64

Sabiedrības iniciatīvas portālā "manabalss.lv" uzsākta parakstu vākšana par iniciatīvu "Par obligātu augstāko izglītību Saeimas deputātiem", kuras autore cer savākt 10 000 sarakstus, lai noteiktu, ka Saeimā var ievēlēt tikai tādus cilvēkus, kuriem ir augstākā izglītība.

Iniciatīvas autore norādījusi, ka uz 14. Saeimu kandidē 1832 kandidāti, no kuriem 34 ir ar pamata izglītību, bet 432 – vidējo izglītību.

58 ir bezdarbnieki, bet vairāki desmiti norādījuši, ka pēc profesijas ir sētnieki, šoferi, pavāri un skaistumkopšanas speciālisti.

Viņa atzīmē, ka regulējums nenosaka izglītības līmeni vai profesionālās zināšanas, kādām jāpiemīt deputāta kandidātam.

Tāpat netiek pārbaudītas kandidātu zināšanas par valsts likumdošanu un Saeimas darbu. "Tāpēc par Saeimas deputātu var kļūt personas, kurām trūkst izpratnes par deputāta darbu un tā nozīmi," rakstīts inicatīvā.

Iniciatīvas autore aicina papildināt Saeimas vēlēšanu likumu, nosakot, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas bez pabeigtas augstskolas izglītības.

Šādi grozījumi gan būtu nepieciešami kopā ar grozījumiem Satversmē, jo Satversmes 9. pants noteic, ka Saeimā var ievēlēt katru pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu pirmā dienā ir vecāks par divdesmit vienu gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!