Foto: Shutterstock
Šonedēļ portālā "manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai dekriminalizētu marihuānas lietošanu, savukārt Latvijas Narkoloģijas centra vadītāja Astrīda Stirna uzskata, ka Latvija nav gatava marihuānas legalizācijai.

Tā dēvētās "zālītes" legalizēšanas iniciatīvas autors Āris Ābele portālā ir aicinājis atbalstīt iniciatīvu atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta personiskām vajadzībām personām, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu. Līdz piektdienai šo ideju ar savu parakstu atbalstījuši ap 1200 cilvēku. Kopumā jāsavāc 10 000 balsu.

Savukārt Stirna portālam "Delfi" atzina, ka Latvija nav gatava marihuānas legalizācijai, jo līdz ar to valstij būtu jāmeklē papildus līdzekļi sociālās rehabilitācijas un profilakses pasākumiem, kā arī jārēķinās ar noziedzības pieaugumu. Bez tam marihuānas legalizācija Latvijā nav reāla, jo Saeimas deputāti nebūtu par to gatavi runāt, un Latvijā neatrastos neviens mediķis, kas to varētu atbalstīt.

"Mēs ikdienā savā darbā redzam tās sekas, ko uz cilvēka veselību atstāj marihuāna. Mēs zinām arī to, kāda ir pieredze ārpus Latvijas. Arī izslavētajā Amsterdamā aizvien biežāk atzīst vilšanos un kļūdīšanos saistībā ar marihuānas legalizāciju," sacīja mediķe.

Viņa uzsvēra un atgādināja, ka daudzi "zālītes" lietotāji bieži vien sāk lietot arī spēcīgākas narkotikas. Turklāt mediķi novēro un gatavi atgādināt par sekām, ko uz cilvēka organismu atstāj arī ilggadēja marihuānas lietošana.

"Valsts ne finansiāli, ne citādi nebūtu gatava cīnīties ar šīm sekām. Mēs jau redzam, kādas ir alkohola lietošanas sekas. Daudzi jaunieši nodzeras, ir plaša nelegālā alkohola izplatība. Galu galā - līdz ar to vērojams arī noziedzības pieaugums," teica narkoloģe, norādot - līdz ar marihuānas legalizāciju valstij būtu jāmeklē apjomīgi papildus līdzekļi sabiedrības izglītošanas pasākumiem, rehabilitācijai, ārstēšanai, par pastiprinātu policijas darbu un vēl citiem mērķiem.

Stirna ir pārliecināta, ka diskusija par marihuānas legalizāciju ik pa brīdim parādās kādu atsevišķu naudīgu grupējumu biznesa interešu vārdā.

Savukārt iniciatīvas autors uzskata, ka marihuānas dekriminalizēšana ļautu tiesu sistēmai nodarboties ar nodarījumiem, kuriem ir reāla negatīva ietekme uz sabiedrību. Vairākās valstīs marihuāna esot legāla vai dekriminalizēta lielākos vai mazākos daudzumos, norādījis Ābele.

Viņš aicinājis nepiemērot kriminālsodus par marihuānas audzēšanu, glabāšanu un nēsāšanu nelielos apjomos, bet par tās lietošanu sabiedriskā vietā piemērot tikai administratīvo sodu. Ābele piedāvājis atļaut audzēt savām vajadzībām divus līdz trīs marihuānas stādus, atļaut mājās uzglabāt 20 līdz 30 gramus žāvētas un 200 līdz 300 gramus neizžāvētas marihuānas, kā arī ļaut pārnēsāt līdz pieciem gramiem "zālītes".

Parakstu vākšanas iniciators arī uzskata, ka, legalizējot marihuānu, "ievērojami samazināsies cilvēku skaits, kuri pārmērīgi lieto alkoholu", "daudziem jauniešiem vairs nebūs sabeigtas dzīves ar nesamērīgi lieliem cietumsodiem", samazināšoties "legālo" ar ķīmiju apsmidzināto narkotiku lietošana u.tml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!