Foto: Shutterstock
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par medicīniskās marihuānas legalizāciju.

Kā iniciatīvas autors norādīta kāda interesentu grupa "Marihulatvia". Patlaban par iniciatīvu parakstījušies nedaudz vairāk kā 100 cilvēki.

Iniciatīvas iesniedzēji uzskata, ka šāds solis sniegtu iespēju cilvēkiem ar noteiktām medicīniskām problēmām saņemt atbilstošu palīdzību, kas jau praksē tiek izmantota vairākās pasaules valstīs un "kas var sniegt labumu situācijās, kad citi medikamenti nepalīdzētu".

"Marihuāna var būt alternatīva daudziem medikamentiem, kuru blakusefekti ir nopietnāki par šīs substances (kaņepes zieda) iespējamo kaitējumu. Galvenajam principam marihuānas izmantošanai medicīnā ir jābūt, ka sniegtais labums pārsniedz iespējamo kaitējumu," uzskata iniciatīvas iesniedzēji.

Ar šo iniciatīvu vēlas ļaut Latvijas pilsoņiem gūt piekļuvi medicīniskajai marihuānai pēc ģimenes ārsta vai papildu speciālistu rakstiska ieteikuma, atceļot jebkādus sodus par lietošanu, glabāšanu konkrētajai personai un atļaujot audzēt līdz pat trim stādiem personiskiem medicīniskiem nolūkiem, joprojām piemērojot sodu pēc Krimināllikuma vai Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa par realizāciju vai nodošanu personām, kurām nav atbilstošas atļaujas.

Medicīnisko atļauju izsniegtu saistībā ar slimībām un kaitēm, kuru ārstēšanā vai remdēšanā marihuānai ir pierādīts izmantojums citu valstu praksē un medicīniskajos pētījumos, kā arī balstoties uz atļauju izsniedzošo ārstu/speciālistu vērtējumu, skaidro "Marihulatvia".

Apvienība pauž pārliecību, ka tādējādi tiks sniegta atbilstoša alternatīva nopietnu slimību gadījumos, kad citu medikamentu izmantošana varētu būt bīstama cilvēka veselībai un/vai psihei, kā arī tiktu sniegta alternatīva, kas noteiktos gadījumos var būt efektīvāka par parastajiem ķīmiskajiem medikamentiem, kas izraisa nopietnus blakusefektus.

"Medicīniskās marihuānas izmantošana ietver arī tādu šķirņu, koncentrātu un eļļu izmantošanu, kurās ir minimāls THC vielas daudzums, tātad nav narkotiskas iedarbības. Tiks arī uzlabota vēža un AIDS slimnieku dzīves kvalitāte," norādīja "Marihulatvia".

Iniciatīvas pieteicēji uzskata, ka ASV un citu valstu pieredze rāda, ka medicīniskās marihuānas izmantojums ir ļoti efektīvs un plaši pieprasīts tā pārākuma pār tradicionālajiem medikamentiem dēļ, kas bieži vien nav pietiekami iedarbīgi vai izraisa papildu problēmas.

Kā ziņots, Saeima noraidīja iepriekš parlamentā iesniegto iniciatīvu par marihuānas dekriminalizāciju, par kuru portālā "Manabalss.lv" tika savākts vairāk nekā 10 000 parakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!