Foto: F64
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Rīgas domei piederošā uzņēmuma SIA "Rīgas Meži" kokzāģētavas "Norupe" slēgšanu.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Salvis Petriks. Viņš rosina slēgt kokzāģētavu "Norupe", piebilstot, ka Valsts kontroles atzinumā secināts, ka SIA "Rīgas Meži" lēmums sākt zāģmateriālu ražošanu neatbilst tās dibināšanas mērķim un tai deleģētajiem pašvaldības uzdevumiem.

Kapitālsabiedrības darbības zāģmateriālu ražošanas jomā, iespējams, kropļo konkurenci, uzskata iniciatīvas autors. Iniciatīvā uzsvērts, ka zāģmateriālu ražošana kokzāģētavas "Norupe" nepārdomātas darbības rezultātā kapitālsabiedrības peļņu nevis palielina, bet samazina, jo, realizējot bez pārstrādes kokzāģētavai novirzītos apaļkokus, kapitālsabiedrības peļņa 2015. un 2016. gadā, iespējams, palielinātos par vairāk nekā trīs miljoniem eiro.

Iniciatīvā pausts aicinājums Rīgas vicemēram un SIA "Rīgas meži" kapitāldaļu turētājam Andrim Amerikam (GKR) uzlikt par pienākumu sasaukt uzņēmuma dalībnieku (valdes) sapulci un lemt par kokzāģētavas "Norupe" ietekmi uz konkurenci un, ņemot vērā Valsts kontroles atzinumus, lemt par kokzāģētavas "Norupe" slēgšanu.

Ja tiktu slēgta kokzāģētava, tad sabiedrība iegūtu pašvaldības uzņēmumu, kas pildītu savus pamatuzdevumus - nodrošināt, ka primāri tiek ievērotas sabiedrības intereses, nevis pašvaldības īpašuma apsaimniekotāja vēlme gūt maksimālu peļņu -, pārliecināts Petriks. Ja SIA "Rīgas meži" pārdos neapstrādātus izejmateriālus, tad uzņēmuma peļņa palielināsies, vienlaikus samazinoties vai zūdot nepieciešamībai pēc Rīgas domes finansējuma 1,5 miljonu eiro gadā, kuru savukārt varēs novirzīt citiem pakalpojumiem, kas nepieciešami iedzīvotājiem, skaidrots iniciatīvas pieteikumā, piebilstot, ka nozare iegūtu godīgu konkurenci tirgū, kurā nebūs pašvaldības uzņēmuma, kurš izmanto negodīgu priekšrocību iegūt izejmateriālus par trīsreiz zemāku cenu.

Iniciatīvu plānots iesniegt Rīgas domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!