Foto: LETA
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par pasu un identifikācijas (ID) karšu izsniegšanu valsts iedzīvotājiem no valsts budžeta.

Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Pjotrs Vartiminskis. Viņš uzsver, ka 2017. gada rudenī veiktajā aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts izteikt vērtējumu par apgalvojumu, ka kopumā Latvijā tiek pareizi izlietoti iekasētie nodokļi. Vairāk nekā trešdaļa jeb 37% iedzīvotāju toreiz šādam apgalvojumam pilnībā nepiekrita, savukārt vēl 39% tam drīzāk nepiekrita. Līdz ar to 76% aptaujāto kopumā pauda viedokli, ka iekasētie nodokļi Latvijā kopumā tiek izlietoti nepareizi.

Iniciatīvā piedāvāts, plānojot gada budžetu, izdalīt līdzekļus pases un ID karšu apmaksai. Pieņemot, ka Latvijas iedzīvotāju skaits ir 1,8 miljoni un katrus piecus gadus ir jāmaina ID karte un katrus 10 gadus - pase, "tad, rupji skaitot, būtu nepieciešami 25,2 miljoni eiro piecos gados ID-kartēm un 50,4 miljoni eiro par desmit gadiem pasēm".

Šādu pārmaiņu rezultātā, kā norāda Vartiminskis, cilvēki varētu izvairīties no liekiem tēriņiem, turklāt iedzīvotāju vidū paliktu "labs iespaids par pareizu iekasēto nodokļu pielietošanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!