Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 14. jūnijā, Vācija parakstīja paziņojumu par nodomu pievienoties Somijas vadītajai kopējās bruņumašīnu sistēmas "Patria" 6x6 programmai, kļūstot par piekto valsti, kas pievienosies daudznacionālās sadarbības pirmajam posmam, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā. Plānots, ka oficiālo pievienošanās līgumu Vācija parakstīs līdz 2022. gada beigām.

"Vācijas izrādītā interese pievienoties "Patria" projektam ir lielisks apstiprinājums tam, ka šī programma ir efektīva un ilgtspējīga. Turklāt jaunu partneru iesaiste projektā ne tikai palielinās tā finansiālo izdevīgumu, bet arī sekmēs mūsu militārās industrijas attīstību," pauž aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Aizsardzības ministrijā skaidro, ka starptautiskās sadarbības programmas mērķis ir izstrādāt bruņutehnikas sistēmu, pamatojoties uz iesaistīto valstu kopējām prasībām. "Patria Land Oy" ražotais 6x6 tipa transportlīdzeklis jau iepriekš tika izvēlēts par platformu kopējai pētniecības un attīstības programmai.

Somija, Latvija un Igaunija šajā programmā iesaistījās 2019. gadā, bet Zviedrija – 2021. gadā, oficiālo līgumu parakstot šī gada 1. jūnijā.

Daudznacionālā kopīgā programma ir atvērta arī citām valstīm, kurām ir līdzīgas prasības un intereses, ja vien jau iesaistītās valstis sniedz savu piekrišanu.

Latvija, Somija un uzņēmums "Patria Land Oy" pētniecības un izstrādes līgumu, kas paredz izstrādāt valstu prasībām pielāgotu transportlīdzekli, noslēdza 2020. gada 15. oktobrī.

Savukārt vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi no uzņēmuma "Patria" Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja pērn 30. augustā Ādažu bāzē. Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tas ietver vairāk nekā 200 jaunu bruņumašīnu piegādi līdz 2029. gadam, sākotnējo uzturēšanu un personāla apmācības.

Pērn 29. oktobrī Somijas uzņēmums "Patria" saskaņā ar vispārīgās vienošanās nosacījumiem Latvijai jau piegādāja pirmos četrus jaunos 6x6 bruņu transportlīdzekļus.

Kopš šī gada marta Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tostarp Zemessardzei, paredzētie 6x6 bruņutransportieri "Patria" jau tiek daļēji komplektēti Cēsīs esošajā Latvijas uzņēmumā SIA "Defence Partnership Latvia". Plānots, ka no 2023. gada transportlīdzekļu komplektācija Latvijā tiks veikta pilnā apmērā.

Aizsardzības ministrijā uzsver, ka 6x6 bruņu transportlīdzekļu projekts Latvijai ir nozīmīgs gan no aizsardzības spēju, gan tautsaimniecības attīstības viedokļa. Tā rezultātā tiks būtiski stiprināta Nacionālo bruņoto spēku mobilitāte, savukārt pašmāju uzņēmumiem tas sniegs iespēju veicināt savu atpazīstamību un konkurētspēju starptautiskā līmenī.

Informāciju sagatavoja:

AM Militāri publisko attiecību departamenta

Preses nodaļas vecākā referente

Gunta Krevica

Tālrunis: 67335067

E-pasts: Gunta.Krevica@mod.gov.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!