Foto: stock.xchng

Vācijas Konstitucionālā tiesa pirmdien paziņojusi, ka apsver iespēju atlikt ilgi gaidītā lēmuma pieņemšanu par Eiropas Savienības (ES) fiskālā disciplīnas līguma un pastāvīgā finanšu stabilizācijas fonda (ESM) apstiprināšanu.

Vācijas parlaments attiecīgos nacionālās likumdošanas aktus jūnija beigās jau pieņēma ar divu trešdaļu vairākumu, taču prezidents Joahims Gauks atteicās tos parakstīt, kamēr savu viedokli nebūs paudusi Konstitucionālā tiesa.

Pirmdien tiesai būs ārkārtas sesija prasības izskatīšanai, ko iesniedzis Bundestāga deputāts Pēters Gauveilers no kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU), un lēmumu paziņos otrdien no rīta, aģentūrai AFP atklāja tiesas preses pārstāve.

Vācijas Konstitucionālās tiesas lēmums ir pēdējais juridiskais šķērslis, kas kavē ESM stāšanos spēkā, un tiesas lēmumu ar aizturētu elpu gaida visa Eiropa.

Jau vēstīts, ka Vācijas piedalīšanos ESM izveidē Konstitucionālā tiesā ir apstrīdējis līdz šim nepieredzēts prasītāju skaits.

Kopš jūnija prasītāju skaits trīskāršojies, un kopumā lēmumu par ESM izveidi jau apstrīdējuši aptuveni 37 000 vāciešu, septembra sākumā paziņoja organizācija "Mehr Demokratie" ("Vairāk demokrātijas" - MD).

Prasītāji norāda, ka ESM izveide apdraud Vācijas likumdevēju konstitucionālās tiesības lemt par budžetu un pakļauj valsti neierobežotām finansiālajām saistībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!