Kaut arī izskanējušas bažas, ka vairāki Latvijā izplatītie dzeramie ūdeņi neatbilst higiēnas prasībām, tie nevarētu būt kaitīgi cilvēku veselībai.
Valsts sanitārās inspekcijas Izglītības un ārējo sakaru daļas vadītīja Elīna Leimane atgādināja, ka pērn Valsts sanitārā inspekcija apsekoja 14 bezalkoholisko un mazalkoholisko dzērienu ražotnes un neatklāja nekādas novirzes no normas.

Viņa norādīja, ka arī no patērētājiem pēdējā laikā nav saņemtas nekādas sūdzības.

Savukārt Nacionālā vides veselības centra (NVVC) pērn veiktā dzeramā ūdens pētījuma laikā vairākos gadījumos tika atklātas novirzes no higēnas normām, stāstīja NVVC preses sekretāre Anita Zvirgzde.

Viņa norādīja, ka pagājušajā gadā izmeklēti 54 ūdens paraugi, no tiem 41 minerālūdens paraugs un 13 dzeramā ūdens paraugi, kas iegūti no pazemes avotiem.

12 gadījumos pētot minerālūdeni un četros gadījumos laboratoriski pētot pazemes avotu ūdeni, atklātas novirzes no higiēnas normām. Tajā skaitā bijis atklāts palielināts zarnu nūjiņu skaits, salomonellas un citu baktēriju klātbūtne.

Savukārt Leimane norādīja, ka NVVC vēl oficiāli nav informējis Valsts sanitāro inspekciju par to, ka, veicot laboratoriskas pārbaudes, vairākos dzeramajos ūdeņus ir atklātas novirzes no normas.

Pēc viņas vārdiem, paredzams, ka nedēļas laikā no NVVC varētu saņemt oficiālu informāciju, tad arī Valsts sanitārā inspekcija varētu veikt kādus konkrētus pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!