Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) trešdien, 6. oktobrī, sociālajos medijos publicēja video Vai mums to vajag?", lai ar humoru vērstu uzmanību uz grūtībām attālināto mācību laikā.

Ministrija preses paziņojumā medijiem vēsta, ka video atainotas dažādas situācijas, kuras pieredzētas attālināto mācību laikā un kuras varētu veidoties atkal, ja pārmērīgi augstā saslimstība ar Covid-19 Latvijā izraisītu piespiedu pulcēšanās ierobežojumus, un visiem ģimenes locekļiem ar darba un mācību uzdevumiem nāktos tikt galā mājvietā.

Videoklipa nosaukums "Vai mums to vajag?" ir retoriskais jautājums, lai katrs pats varētu izvēlēties starp "jā" un "nē", vienlaikus aizdomājoties, ko nozīmē "būt atbildīgam" pandēmijas laikā.

"Skolā, esot klasē un dzīvā sarunā ar skolotāju, tiekoties ar saviem klasesbiedriem – klātienes mācības ir pats labākais un efektīvākais veids, ko šobrīd izglītības sistēma var piedāvāt. Es joprojām ceru, ka skolotāju, skolēnu un vecāku atbildīga rīcība – sākot ar roku mazgāšanu, sejas masku pareizu lietošanu un kontaktu ierobežošanu ārpus sava "burbuļa", un beidzot ar vakcinēšanos – ļaus mums mazināt šī brīža pieaugošās saslimšanas vilni, pārvarēt to un līdz pat pavasarim mācīties klātienē," norādījusi izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Viņa arī norādīja, ka mācību procesā iesaistītie turpinās mācīt un mācīties pēc iespējas efektīvāk arī citos apstākļos, taču viņa vēlētos, lai šo papildu enerģiju skolotājiem un bērniem nevajadzētu tērēt attālināto mācību grūtību pārvarēšanai, bet citām produktīvākām lietām.

"Mūsu jaunajā klipā mēģinājām paraudzīties uz attālināto darba un mācību dzīvi ar humoru – krīzes situācijās labs garastāvoklis dažkārt spēj motivēt daudz efektīvāk nekā pārmērīga nopietnība," jauno video klipu komentējusi Muižniece.

Klipa "Vai mums to vajag?" kopējo stāstu veido trīs epizodes, kas ataino notikumus trijās ģimenēs. Saskaņā ar autoru ieceri, sociālajos medijos tiks demonstrēta gan stāsta garā versija, kas apvieno notikumus visās ģimenēs, gan katra epizode atsevišķi.

Videoklipu "Vai mums to vajag?" veidojusi aģentūra "Listt Events" sadarbībā ar brāļiem Lauri (klipa režisors) un Mārci (operators) Ābelēm, kuri līdz šim plašāku ievērību guvuši kā vieni no dokumentālās drāmas "Baltu ciltis" autoriem.

Jau vēstīts, ka Muižniece publiski pauda, ka viņa joprojām paliek pie nostājas, ka skolai ir jābūt iestādei, kuru ver ciet pēdējo un atver pirmo.

Savukārt gadījumā, ja Covid-19 izplatības ierobežošanai nākas pagarināt skolēnu rudens brīvlaiku, kas šogad noteikts no 18. līdz 22. oktobrim, būtu nepieciešams apturēt arī cilvēku plūsmu, kas apmeklē kultūras pasākumus, kā arī cita veida pulcēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!