Foto: DELFI
SIA "SS" pieder Latvijā lielākais interneta sludinājumu portāls "ss.com", taču uzņēmums joprojām nespēj reģistrēt preču zīmi "SS", jo Patentu valde uzskata, ka preču zīme "SS" ir saistāma ar nacistiskās Vācijas organizāciju "Schutz-Staffel", kas šajā režīmā atbildēja par "iekšējo drošību", tostarp, apsargājot koncentrācijas nometnes, izriet no publiski pieejamiem tiesas spriedumiem.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumā lasāms, ka "SS" pērn februārī vērsās tiesā pret Patentu valdi, lūdzot tiesu uzlikt tai par pienākumu reģistrēt preču zīmi "SS".

Konkrēto strīdu jau iepriekš bija skatījusi arī Rūpnieciskā īpašuma Apelācijas padome, kas pieņēma uzņēmumam nelabvēlīgu lēmumu.

Šajā lēmumā lasāms, ka, reģistrācijai pieteikto apzīmējumu veido burtu savienojums "SS". Viena no apzīmējuma "SS" nozīmēm ir Vācu nacistiska organizācija (Schutz-Staffel), kas Vācijā atbildēja par iekšējo drošību, vadīja teroru pret opozīciju un ebrejiem, apsargāja koncentrācijas nometnes. Pēc Otrā pasaules kara Nirnbergas procesā tā tika pasludināta par noziedzīgu organizāciju.

Tāpat Patentu valde izpētījusi, ka arī mūsdienās apzīmējums "SS" cilvēkiem asociējas tieši ar nacistisko organizāciju. Līdz ar to Patentu valde secinājusi, ka vēl joprojām ir liela sabiedrības daļa, kurai reģistrācijai pieteiktais apzīmējums "SS" varētu izraisīt aizvainojumu.

Tādējādi apzīmējuma "SS" reģistrācija var aizskart politiski jūtīgus jautājumus. Šī apzīmējuma reģistrācija varētu aizskart arī Latvijas valsts un ārvalstu varas pārstāvjus, lasāms Apelācijas padomes lēmumā.

Uzņēmuma pārstāve Apelācijas padomei gan norādījusi, ka minētā preču zīme jau ilgstoši tiek izmantota Latvijas teritorijā, un, uzņēmuma ieskatā, lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju tā asociēsies tieši ar uzņēmumu, nevis nacistisko organizāciju.

Viņa arī skaidrojusi, ka burtu salikums "SS" attiecas uz pakalpojumiem, kas klasificējami kā "sludinājumi internetā" , proti, tam nav politiskas ievirzes, kas ļautu asociēt to ar nacistiskās Vācijas organizāciju.

Tāpat uzņēmums Patentu valdei norādījis, ka "ss.com" ir populārākais interneta sludinājumu serviss Latvijā, kuru izmantojuši 97% aptaujāto cilvēku, kas kaut reizi lietojuši šādus pakalpojumus. Tāpat uzņēmumu uztrauc fakts, ka viņi nevar reģistrēt šo preču zīmi, ļauj citiem uzņēmumiem izmantot līdzīgas preču zīmes, lai gūtu popularitāti.

Apelācijas iesniedzēja ieskatā preču zīme "SS", kas tiek izmantota sludinājumu portālam, vispār nerada un nevar radīt nekādu asociāciju ar Vācu nacistisko organizāciju. Pat skatot pilnībā atrauti no sludinājumu portāla darbības, atteikuma lēmumā nav nekādu datu, kas ļautu secināt, vai attiecībā uz abreviatūru "SS" šāda sasaiste šodien varētu rasties būtiskai Latvijas sabiedrības daļai, skaidrojis uzņēmums.

"Visdrīzāk jaunāka gadagājuma paaudzei, kam vēstures stundās vairs netiek likts tik liels uzsvars uz Otrā pasaules kara tematiku un kam interneta vide ir ikdiena, šis divu burtu salikums primāri varētu asociēties tieši ar apelācijas iesniedzēja nereģistrēto preču zīmi. Par to liecina ievērojamais SS.com portāla apmeklējumu un izvietoto sludinājumu skaits," Patentu valdei skaidrojis uzņēmums.

Savukārt tā sabiedrības daļa, kas ir informēta par šādu Vācijas nacistisko organizāciju, skatoties caur saprātīga patērētāja ar vidējo jūtības un tolerances slieksni prizmu, apzinās, ka divu burtu savienojumam, kas tiek izmantots populāras sludinājumu platformas darbībā Latvijā, nav nekāda sakara ar nacistisku organizāciju Vācijā.

Apelācijas padome gan SIA "SS" argumentāciju vērā nav ņēmusi un sniegusi uzņēmumam nelabvēlīgu lēmumu.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa spriedumā lasāms, ka 2021. gada martā tika veikta aptauja par iedzīvotāju asociācijām saistībā ar burtiem "SS". Šajā aptaujā atklājies, ka 60% aptaujāto šie burti asociējas ar sludinājumiem, bet 21% – ar nacistiem.

Tiesa gan norādījusi, ka, lai arī asociācija ar nacismu ir aktuāla tikai vienai piektajai daļai sabiedrības, tā ir gana liela, ņemot vērā nacistiskās Vācijas paveiktos noziegumus Latvijas teritorijā. Līdz ar to uzņēmuma pieteikums ticis noraidīts.

Portāls "Delfi" vairākkārt mēģināja sazināties ar uzņēmumu, lai iegūtu komentāru par tiesas prāvu, taču "SS" joprojām nav sniedzis atbildi.

"Lursoft" lasāmā informācija liecina, ka "SS" 2021. gadā strādāja ar 9 464 454 eiro apgrozījumu un 1 431 824 eiro peļņu.

Salīdzinot ar 2020. gadu uzņēmuma peļņa būtiski samazinājusies, proti, aizpērn uzņēmums nopelnīja 4 496 257 eiro.

SIA "SS" norādīti divi dalībnieki – Juris Līnis un Andrejs Kivackis, kuriem katram pieder 50% uzņēmuma kapitāldaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!