Foto: DELFI

"Vai zinātne ir apglabājusi Dievu?" – par šādu tēmu piektdienas vakarā publiskā diskusijā spriedīs Oksfordas Universitātes matemātikas profesors Džons Lenokss un Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes profesors Mārcis Auziņš, kurš pēdējos astoņus gadus bijis arī Latvijas Universitātes rektors. Debates tiešraidē no plkst. 18 varēja vērot portālā "Delfi".

Lenokss, kurš Latvijā viesojas pirmo reizi, ir vairāku grāmatu autors un piedalījies neskaitāmās debatēs par zinātnes un Dieva attiecībām, diskutējot ar tādiem pazīstamiem zinātniekiem kā Ričards Dokinss un Stīvens Hokings.

Lenokss jau 12.novembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) lasīja lekciju "Hokings un Dokinss par Dievu - patiesība vai maldi?", kurā analizēja Hokinga un Dokinsa, kā arī citu pazīstamu zinātnieku uzskatus un tēzes par visuma un dzīvības izcelsmi un attīstību, un Dieva lomas esamību vai neesamību tajā.

Šī pasākuma moderators bija Latvijā pazīstamais kvantu fiziķis, zinātnieks, Pasaules Ekomomikas Foruma jauno zinātnieku balvas 2013. gadā ieguvējs, LZA korespondētājloceklis, Latvijas Universitātes asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

Lekcijas un diskusijas ietvaros tika analizēti jautājumi par to, kādas ir zinātnes iespējas un robežas noteikt cilvēka pasaules skatījumu? Vai mūsdienu darbaszinātņu atklājumi bioloģijā, fizikā, kosmoloģijā ļauj izdarīt secinājumus par eksistenciālajiem un filosofiskajiem jautājumiem, un, ja ļauj, tad kādi šie secinājumi ir? Vai zinātne var atbildēt uz jautājumu par Dievu?

Kā iepriekš norādīja šīs lekcijas rīkotāji, Latvijas vēsturē akadēmiskās domas brīvība ārpus zinātniskā materiālisma dogmas ir bijusi ļoti ierobežota, savukārt no angliski runājošās pasaules ienākošā ideju straume bieži vien nāk ar savu specifisku ideoloģisku nokrāsu. Tādēļ sevišķi apsveicama ir katra iespēja klātienes domu apmaiņai ar pasaules vadošajiem intelektuāļiem, kas meklē dialogu pār Latvijas kontekstā tradicionālajām zinātnes robežām.

Diskusiju "Vai zinātne ir apglabājusi Dievu" rīko LU Teoloģijas fakultāte sadarbībā ar LU Fizikas un matemātikas fakultāti, kā arī ar nevalstiskajām organizācijām "QUO tu domā?", Latvijas Kristīgo studentu brālību un CBMS Latvija.

1943.gada 7.novembrī dzimušais Džons Lenokss ir Oksfordas Universitātes matemātikas profesors un šīs universitātes Grīna Templtona koledžas Zinātnes filozofijas un matemātikas zinātniskās padomes loceklis emeritus. Viņš ir arī Oksfordas Universitātes Saīdas Biznesa skolas asociētais loceklis un pasniedz Oksfordas Stratēģiskās vadības programmas ietvaros. Pievēršoties zinātnes, filozofijas un teoloģijas attiecībām, Lenokss sarakstījis tādus darbus kā "God's Undertaker: Has Science Buried God?" (2009), "God and Stephen Hawking, a response to The Grand Design" (2011), "Gunning for God, on the new atheism" (2011) un "Seven Days that Divide the World, on the early chapters of Genesis" (2011).

1956.gada 11.janvārī dzimušais Mārcis Auziņš ir fiziķis, zinātnieks, LZA īstenais loceklis. No 2007. līdz 2015. gadam viņš bija LU rektors. Paralēli darbam LU Auziņš strādājis vairākās ārvalstu augstskolās kā viesprofesors (Apvienotā Karalistē, ASV). Viņš darbojas arī LZA Senātā. Latvijas Zinātnes padomes loceklis, "European Physical Society" izpildkomitejas loceklis, "American Physics Society" un Apvienotās Karalistes "Institute of Physics" biedrs, zinātniskā žurnāla "Central European Journal of Physics" redaktors. Auziņš ir vairāk nekā 100 zinātnisko rakstu autors recenzējamos starptautiskos žurnālos un vairāk nekā 140 konferenču referātu autors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!