Foto: AFI

Aizvadītās nedēļas nogalē Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) nāca klajā ar paziņojumu, kurā nosodīja Ineses Vaideres Eiropas Parlamentā Briselē rīkoto starptautisko konferenci "Dāvids un Goliāts: mazo tautu liktenis totalitārisma jūgā". Krievijas ĀM oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs izteicis neapmierinātību ar to, ka konferences laikā nacisms pielīdzināts komunismam, kā arī pārmetis Vaiderei jaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

Kā portālu "Delfi" informēja Vaideres padomnieks Ģirts Salmgriezis, Vaidere ir izbrīnīta par Krievijas pārstāvja reakciju un uzskata, ka viņš pats izdomājis neeksistējošus citātus un pēc tam uz tiem apvainojies.

"Rodas iespaids, ka viens otrs ierēdnis Krievijas ĀM vēl arvien domā, ka pārstāv Padomju Savienību un uztver PSRS totalitārā jūga apspriešanu Eiropas Parlamentā par jaukšanos viņu iekšējās lietās. Pirms izplatīt apsūdzības, es ieteiktu Lukaševičam pirmām kārtām noklausīties viņam, acīmredzot, pieejamo konferences audioierakstu. Tad nebūtu vajadzīgs pašam izdomāt neeksistējošus citātus, uz kuriem pēc tam arī pašam apvainoties," uzsver Vaidere.

Komentējot totalitārā komunisma pielīdzināšanu nacismam, Vaidere apstiprināja, ka konferences dalībnieki patiešām šajā jautājumā esot bijuši vienoti.

"Totalitārā komunisma noziegumi ir jāizmeklē un vainīgie jāsoda tieši tāpat kā tika izmeklēti nacisma noziegumi un vainīgajiem tāpat jāsaņem sods. Konferencē izskanēja, ka šajā aspektā nepieciešama Nirnberga II," norāda EP deputāte.

„Ļoti žēl, ka Krievija pēc PSRS sabrukuma tā arī nav spējusi izvērtēt PSRS totalitārā režīma noziegumus. Tā nav tiesājusi NKVD noziedzniekus. Tas ir kā spļāviens sejā visiem tiem Latvijas un citu valstu pilsoņiem, kuri padomju koncentrācijas nometnēs tika nogalināti vai neatgriezeniski sabojāja savu veselību. Krievijas kā Padomju Savienības tiesību un pienākumu pārmantotājas uzdevums būtu domāt, kā šiem cilvēkiem maksāt kompensācijas, gluži tāpat kā kompensācijas saņem nacistu koncentrācijas nometnēs cietušie," uzsver Vaidere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!