Foto: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (V) izskanējušās ziņas par seksuālo vardarbību EP intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" dēvē par institūcijas diskreditēšanu.

Vaideres komentāri izskan laikā, kad "Politico" un "Sunday Times" publicējuši rakstus par to, kā EP, lai iegūtu labāku darbu, vairākām sievietēm nācies sniegt seksuālus pakalpojumus, kā arī darba ikdienā gan sievietēm, gan vīriešiem nācies saskarties ar seksuālo uzmākšanos. Tāpat mediji, raksturojot EP valdošo atmosfēru par šo problēmu, uzsvēruši klusēšanas kultūras problemātiku.

Tikmēr EP preses paziņojumā skaidrots, ka parlaments ir informēts par nopietnajiem apgalvojumiem presē un ir nolēmis sākt debates ar komisāri Sesīliju Malstrēmu par to, kādi mēri jau ir ieviesti un kādi vēl jāievieš, lai apkarotu seksuālu uzmākšanos un ļaunprātīgu izmantošanu.

Ņemot vērā Holivudā un visā ASV notiekošo Hārvija Vainstīna skandālu, EP notikušas debates, kuru laikā vairākas deputātes uzsvēra seksuālo vardbarbību pret sievietēm kā nozīmīgu visas Eiropas Savienības problēmu.

ECR pārstāve no Polijas Jadviga Višņevska 25. oktobra sēdē sacīja: "Šeit, pašā Eiropas demokrātijas centrā, ir sievietes, kuras piedzīvojušas uzbāšanos un vajāšanu. Šodienas debatēm vajadzētu dot sievietēm spēku par to runāt.”

"Diemžēl ... Eiropas Parlamentam nav imunitātes pret šāda veida nožēlojamu rīcību," teica Itālijas EFDD deputāte Daniela Aiuto.

"Nekādas tolerances pret to...un tam vajadzētu tikt piemērotam ne tikai Eiropas Parlamentā, bet jebkurā darbavietā publiskajā un privātajā sektorā," viņa norādīja.

Tikmēr intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" Vaidere, atbildot uz jautājumu, vai sievietes jūtas droši Eiroparlamenta ēkās, pieļāva, ka šie ziņojumi varētu būt saistīti ar EP diskreditēšanu.

"Man tā šķiet institūcijas diskreditēšana. Zīmīgi, sūdzības nāk no EP komunistu grupām, kas citādi nebauda lielu ievērību. Esmu apjautājusies darbiniecēm, jaunām un skaistām sievietēm, – neviena nav sastapusies ar seksuālās uzmākšanās problēmu," intervijā sacīja Vaidere.

"Noteikti starp tūkstošiem vīriešu ir daži bezkauņas, roku palaidēji, bet to nevar uzdot par milzīgu EP problēmu. Nožēlojami, ka šādas lietas pasaulē notiek, sievietes ir cietušas, bet, ja jāpiedzīvo vardarbība, tad ir likuma regulācija, kā ar to tikt galā. Vismaz Eiroparlamentā nav bezpalīdzīgu meiteņu, kas nodarījumu cietīs, ierāvušās kaktiņā un raudot. Tur par pārkāpumu vainīgajam draudētu bargs sods," minēja deputāte.

Saskaņā ar ES Pamattiesību aģentūras aptauju, ko īstenoja 2014. gada martā, vairāk nekā puse no visām Eiropas Savienības sievietēm (55%) ir piedzīvojušas seksuālu uzmākšanos, bet 33% ir piedzīvojušas fizisku vai seksuālu vardarbību. Turklāt katra piektā sieviete norāda, ka kādā savas dzīves posmā ir piedzīvojusi vajāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!