Foto: Latvijas armija

Aizsardzības ministrijā (AM) ir noslēgusies dienesta izmeklēšana par Zemessardzes nekvalitatīvo lāpstiņu iepirkumu un vainīgie saņems disciplinārsodus, apliecināja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Patlaban tiekot izvērtēti dienesta izmeklēšanas secinājumi, taču ministrija vēl gaida skaidrojumu no lāpstiņu iepirkumā iesaistītā uzņēmuma. Lāpstiņu iepirkumā bijuši iesaistīti vairāki aizsardzības resora cilvēki.

Jau ziņots, ka Zemessardzes vajadzībām iepirktas sapieru lāpstiņas, kas izrādījušās pagalam neizturīgas - jau pirmajās mācībās teju puse no tām saplīsusi. AM par nekvalitatīvā inventāra iegādi sāka dienesta izmeklēšanu.

Aprīļa vidū notikušas Zemessardzes mācības, kurās dalībniekiem dots uzdevums ierakties aizsardzības pozīcijās. Šim nolūkam bijis paredzēts izmantot sapieru lāpstiņas, bet beigās darbu nācies paveikt ar rokām, jo izdalītās lāpstiņas saplīsušas piecu minūšu laikā.

"14 no 30 zemessargu lāpstiņām salūza piecu minūšu laikā," laikrakstam "Latvijas Avīze" stāstīja Zemessardzes 19.nodrošinājuma bataljona zemessargs un Saeimas deputāts Veiko Spolītis.

Neizturīgās lāpstiņas zemessargu vajadzībām iegādājies Valsts aizsardzības un militāro objektu iepirkumu centrs, veicot centralizētu iepirkumu. Atbilstoši normatīvo aktu nosacījumiem konkursā izvēlēts lētākais piedāvājums - Ķīnā ražotas lāpstiņas par 3,10 eiro gabalā, kuras piegādāja SIA "Zommers".

"Vienlaikus informējam, ka ir veikts jauns iepirkums un Zemessardzes vajadzībām ir iegādātas atbilstošas "Fiskars" lāpstiņas, kuru cena ir 35 eiro gabalā, attiecīgi nodrošinot cita līmeņa darbaspējas. Attiecībā uz nekvalitatīvo ekipējumu jau uzdots to izņemt no lietošanas," iepriekš norādīja Zemessardzes štāba pārstāve Guna Freimane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!