Foto: AP/Scanpix
Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga kļuvusi par pasaules līderu alianses "Madrides Klubs" prezidenti, portālu "Delfi" informēja eksprezidentes sekretāre Daina Lasmane.

Bijusī Latvijas Valsts prezidente piektdien ģenerālasamblejā tika ievēlēta par "Madrides kluba" organizācijas vadītāju.

Šajā amatā Vīķe-Freiberga nomainīs bijušo Nīderlandes premjerministru Vimu Koku, kuram noslēdzas četru gadu pilnvaru termiņš.

Prezidente Vīķe-Freiberga ir viena no "Madrides Kluba" dibinātājām, 2001. gadā Latvijas Valsts prezidentes statusā piedaloties konferencē "Demokrātijas iedibināšana un stiprināšana" (Conference on Transition and Consolidation of Democracy), kurā dzima šī organizācija. Kopš tā laika viņa ir aktīvi piedalījusies daudzos tās projektos un misijās, piemēram "Sieviešu līdzdalība politikā" Āfrikā, "Demokrātijas stiprināšana un etniskais izlīgums" Kirgizstānā un I Dienvidkaukāza Forumā Azerbaidžānā.

Madrides klubs apvieno 66 bijušos demokrātisko valstu un valdību vadītājus. Kluba misija ir palīdzēt esošo valstu un valdību vadītājiem stiprināt un attīstīt demokrātiju un demokrātiskos institūtus. Starp kluba biedriem ir starptautiski labi pazīstami politiķi - Matti Ahtisāri, Karls Bilts, Grū Hārlema Bruntlande, Bils Klintons, Žaks Delors, Helmuts Kols, Lionels Žospēns, Romano Prodi un citi. Kluba budžets dažādiem projektiem ir 10 miljoni eiro, vēsta informācija Latvijas ārlietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!