Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 7. decembrī, lēma mīkstināt atsevišķus epidemioloģiskās drošības pasākumus, tostarp atļaujot saimnieciskos pakalpojumus sniegt un publiskus pasākumus rīkot līdz pulksten 23, kā arī sabiedriskās ēdināšanas vietās pie galdiņa varēs sēdēt vairāk cilvēku.

Izmaiņas stāsies spēkā ar trešdienu, 8. decembri.

Veselības ministrijā (VM) norādīja, ka patlaban ir novērojama pakāpeniska Covid-19 saslimstības rādītāju samazināšanās, kā arī sarucis ar Covid-19 stacionēto cilvēku skaits, tāpēc ir iespējams pakāpeniski mazināt valstī noteiktos pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Tajā pašā laikā VM uzsvēra, ka epidemioloģiskā situācija joprojām ir nestabila un Eiropas valstīs ir novērojams Covid-19 saslimstības pieaugums, tāpat arī prognozējot pastiprinātu cilvēku mobilitāti un kontaktēšanos Ziemassvētku un Jaunā gada svētku laikā, jāapzinās, ka epidemioloģiskās drošības pasākumus var mazināt tikai pakāpeniski, sākot ar tiem, kas varētu radīt mazāku risku sabiedrības veselībai.

Ņemot to vērā, Ministru kabinets otrdien atbalstīja izmaiņas rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, paredzot mīkstināt tos pasākumus, kas varētu radīt mazāku risku sabiedrības veselībai.

No valdības lemtā izriet, ka turpmāk tiks pagarināts darba laiks saimniecisko pakalpojumu sniegšanai un pasākumu norisei līdz pulksten 23. Līdz šim šos pakalpojumus varēja sniegt līdz pulksten 21.

Valdība arī atbalstīja priekšlikumu palielināt cilvēku skaitu sabiedriskās ēdināšanas vietās līdz desmit, lai dotu iespēju lielām mājsaimniecībām – ar četriem pieaugušajiem un sešiem bērniem – izvietoties pie viena galdiņa.

Tāpat mainīti nosacījumi, ka publiskos pasākumos sēdvietās viena mājsaimniecība var atrasties blakus sēdvietās bez distances. Vienlaikus rīkojumā precizēts, ka "izvietošana pamīšus" nozīmē to, ka nevienam no kopā sēdošajiem neviens nesēž priekšā un aizmugurē, kā arī ne priekšējā rindā, ne aizmugurējā rindā. Tādējādi, ja kopā sēž desmit cilvēki, tad ir jāatstāj brīvas desmit vietas šai grupai priekšējā un aizmugurējā rindā.

Izmaiņas arī paredz atcelt nosacījumu epidemioloģiski drošā vidē nodalīt plūsmas ģimenēm ar bērniem, kam nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Nosacījums paredz, ka pakalpojumos un pasākumos, kas saistīti ar atrašanos sēdvietās, nav jānodala plūsmas ar vecākiem un bērniem bez vakcinācijas un pārslimošanas sertifikāta no pārējiem apmeklētājiem epidemioloģiski drošā vidē.

Turpretī sporta klubos, atrakcijās un tamlīdzīgās vietās, kas saistītas ar fiziskajām aktivitātēm vai kur netiek lietotas sejas maskas, joprojām tiek saglabāts nosacījums nodalīt vecākus ar bērniem bez vakcinācijas un pārslimošanas sertifikāta no pārējiem apmeklētājiem epidemioloģiski drošā vidē.

Izmaiņas arī paredz, ka kvalifikācijas eksāmenus, kas ieplānoti līdz 2022. gada 11. janvārim, profesionālās tālākizglītības programmās var kārtot klātienē gan personas ar vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātu, gan personas ar testēšanas sertifikātu, kas izsniegts ne agrāk kā pirms 72 stundām.

Minētais tiks attiecināts arī uz ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences novērtēšanu, jo arī šādā veidā iegūto profesionālo kompetenci novērtē profesionālās kvalifikācijas eksāmenā un attiecīgi piešķir profesionālo kvalifikāciju.

VM piebilda, ka regulējums par profesionālās kvalifikācijas eksāmena kārtošanu attiecas tikai uz profesionālās tālākizglītības programmām, proti uz programmām, kurās tiek iegūta noteikta līmeņa profesionālā kvalifikācija. Līdz ar to minētais regulējums netiek attiecināts uz cita veida mācībām, kā piemēram, transportlīdzekļa vadītāja apmācību u.tml.

Šo profesionālās kvalifikācijas eksāmenu kārtošanā būs jāievēro nosacījumi par iepriekšēju pierakstu, personu skaitu - ne vairāk kā 20 personas grupā. Tāpat jāievēro nosacījums par to, ka vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības, kā arī jāievēro ventilācijas nosacījumi.

Jau vēstīts, ka līdz 2022. gada 11. janvārim Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību un mazinātu saslimstību ar šo vīrusu. Ārkārtējās situācijas laikā iedzīvotājiem ir jāievēro virkne ierobežojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!