Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Parīzē tiks izsolīta viena no pasaules lielākajām vēsturisko vēstuļu, nošu, piezīmju un manuskriptu kolekcijām, tostarp arī Marķīza de Sada Bastīlijas cietumā sarakstītais romāns "120 Sodomas dienas", ziņo aģentūra "Reuters".

Plašo kolekciju izveidojis investīciju uzņēmums "Aristophil", kas 2015. gadā bankrotēja, tāpēc nu kolekcija tiks izpārdota.

Paredzēts, ka šis process aizņems sešus gadus, kuru laikā plānotas vairāk nekā 200 izsoles, lai izvairītos no tirgus pārsātināšanas un cenu pazemināšanās. Pirmā izsole notiks 20. decembrī Parīzē.

Starp vērtīgākajiem priekšmetiem izceļams de Sada manuskripts, kas sarakstīts uz 33 ruļļiem, kamēr viņš atradās ieslodzījumā 1785. gadā.

"Tā ir grāmata, kas sarakstīta uz 12 metrus garas loksnes, kas sarullēta tik cieši, ka to var paslēpt plaukstā," atklāj Klods Agutess, izsoles vadītājs. "Sads to katru vakaru paslēpa aiz akmens Bastīlijā."

Kad viņu piespiedu kārtā 1789. gadā no cietuma pārvietoja uz psihiatrisko klīniku, rullis ar pornogrāfisko romānu, kurā atainoti četru augstmaņu centieni piedzīvot ikvienu seksuālo perversiju, palika cietumā un tika atklāts vien pēcāk. Paredzēts, ka to varētu pārdot par četriem līdz sešiem miljoniem eiro.

Citi pārdošanai paredzētie priekšmeti ir 40 lapaspušu liela pirmā versija par "Titānika" nogrimšanu, ko uzrakstīja izdzīvojusī Helēna Čērčila Kandija. Viņas dramatiskā liecība kalpoja par iedvesmu arīdzan Džeimsa Kemerona filmai.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kolekcijā atrodas arī Aleksandra Dimā un Onorē de Balzaka darbu oriģinālie manuskripti, emocionāla Admirāļa Nelsona un Napaleona Bonaparta sarakste, kā arī Riharda Štrausa nošu pieraksti.

No ievērojamākajiem 20. gadsimta mākslas priekšmetiem izsolīs četrus sirreālisma teorētiķa Andrē Bretona manuskriptus, staro kuriem atrodas arī slavenais "Sirreālisma manifests".

Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!