Vairāk kā 1000 bijušo leģionāru un atbalstītāju ar sēru lentēm rotātiem karogiem ceturtdien devās gājienā no Doma baznīcas uz Brīvības pieminekli, lai pieminētu Otrajā pasaules karā kritušos cīņu biedrus.
Starp gājiena dalībniekiem manāmi Saeimas deputāti no apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"\LNNK - Pēteris Tabūns, Juris Dobelis, domes deputāts Aigars Ķimenis un citi tautas priekšstāvji. Vīru rindās nav nevienas augstākās amatpersonas.

Gājiens tradicionāli sākās Doma laukumā pēc piemiņas dievkalpojuma Doma baznīcā, tālāk tas virzās pa Zirgu, Meistaru un Kaļķu ielām līdz Brīvības piemineklim, kur tiks nolikti ziedi.

Uz notiekošo gājienu nolūkojās vairāki simti cilvēku, kas pulcējušies ielas malās un pie Brīvības pieminekļa.

Gājienu uzmanīgi vēro policijas pārstāvji. Doma laukumā vien pulcējušies četri policijas mikroautobusi un lielais autobuss.

Pēc gājiena Latvijas Nacionālo karavīru biedrības un citu karavīru apvienību pārstāvji savus cīņu biedrus pieminēs Brāļu kapos un Lestenes kapos.

Jau ziņots, ka pirms diviem gadiem un pērn leģionāru gājiens Rīgas centrā no Doma laukuma uz Brīvības pieminekli radīja lielu ažiotāžu. Krievu presē notiekošo sauca par "esesiešu maršu", bet Latvijai tika pārmests, ka tā atbalsta nacistiskā režīma aizstāvjus.

Latviešu leģions izveidots 1943.gada februārī, savukārt 16.martu kā latviešu leģiona piemiņas dienu atzīmē tāpēc, ka šajā dienā 1944.gadā Opočkas rajonā pie Veļikajas upes latviešu leģiona 15. un 19.divīzija varonīgi cīnījās pret PSRS armiju.

Pavisam latviešu leģionā tika iesaukti 140 tūkstoši cilvēku, no tiem apmēram 50 tūkstoši krita karā vai mira izsūtījumā pēc padomju varas atjaunošanas Latvijā. 1950.gadā Vašingtonā publicēja deklarāciju, ka Baltijas SS leģioni uzskatāmi par īpašām un no vācu SS atšķirīgām vienībām, tāpēc nav uzskatāmi par ASV valdībai naidīgu kustību.

16.marts līdz 1998.gadam Latvijā tika atzīmēts kā Latviešu leģiona piemiņas diena, taču ar likumu šāda atceres diena noteikta nebija, to noteica minētā gada vasarā. Taču jau šā gada sākumā Saeima 16.marta latviešu karavīru piemiņas dienu pārcēla uz 11.novembri - Lāčplēša dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!