Valmieras rajona Kocēnu pagasta pamatskolā 101 bērnam ārsti ir veikuši tuberkulozes analīzes ar vienu un to pašu šļirci, tāpēc epidemiologi neizslēdz iespēju, ka visi šie bērni tika inficēti ar B un C hepatītu vīrusiem.
Nacionālā vides veselības centra (NVVC) preses sekretāre Zane Ontužāne pastāstīja, ka Kocēnu pamatskolas medicīnas kabineta medmāsa Medicīniskās aprūpes un darbspējas kvalitātes kontroles inspekcijas (MADEKKI) direktorei Rutai Bļodniecei atzinusi, ka otrdien bērniem esot veikusi tuberkulīndiagnostiku (tuberkulozes analīzi) ar vienu un to pašu šļirci, tikai nomainot adatas.

Pēc vairāku bērnu sūdzībām par šo faktu piektdien skolēnu vecāki ir vērsušies Valsts sanitārajā inspekcijā (VSI) ar prasību izmeklēt šo gadījumu.

Pēc NVVC informācijas, tuberkulīndiagnostiku Kocēnu pamatskolā organizējusi ārstu prakses feldšeris, bet, pēc skolas medmāsas vārdiem, ar vienu šļirci diagnostika tika veikta tāpēc, ka šļirču pietrūkstot.

Pašlaik Valmieras Vides veselības centrs sadarbībā ar VSI izmeklē šo gadījumu.

Ja apstiprināsies, ka vakcinācija patiešam veikta ar vienu šļirci, tad daudz bērnu bija pakļauts B un C hepatīta, ka arī cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) inficēšanās riskam.

Latvijas infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle BNS pastāstīja, ka tuberkulīna provēm pakļautajiem bērniem inficēšanās risks ar HIV ir minimāls, jo šīs procedūras veikšana, ja to veic kvalificēti, izslēdz adatas saskarsmi ar asinīm. Lai inficētos, asiņu daudzumam ir jābūt vismaz 0,1 mililitra apjomā.

Neliela inficēšanās iespēja tomēr esot, ja kāda ar B, C hepatītu, herpesa grupas vīrusiem un HIV vīrusu inficēta bērna asinis ir nokļuvušās šļircē, uzsvēra Rozentāle.

Pēc Rozentāles vārdiem, ir noticis "nonsenss un pilnīgi nepieļaujams fakts". "Medicīniskais darbinieks nedrīkst veikt ārstnieciskās manipulācijas, ja viņam nav instrumentu un turklāt, vienreizējo šļirču."

VVVC pašlaik analizē šļirču un adatu izlietojumu Kocēnu skolā, salīdzinot pieprasīto, saņemto un izlietoto instrumentu daudzumu ar konkrēto vakcinēto personu skaitu, lai noskaidrotu izskanējušās informācijas patiesumu.

Valmieras VVC sadarbībā ar teritoriālo slimokasi organizē iespēju ātri nodrošināt inficēšanās riskam pakļauto bērnu vakcināciju pret B hepatītu. Pret C hepatītu vakcīna nepastāv.

VVVC arī informēs primārās veselības aprūpes ārstus par tālākās skolēnu medicīniskās novērošanas nepieciešamību, lai saslimšanas gadījumā savlaicīgi noteiktu diagnozi un veiktu adekvātu ārstēšanu.

B un C hepatīti ir smagas aknu infekcijas slimības, ko izraisa vīrusi. Parasti vairums pieaugušo B hepatīta slimnieku pilnībā izveseļojas, bet daļa slimnieku kļūst hroniski vīrusnēsātāji. B un C hepatīta vīrusi tiek pārnēsāti ar asinīm.

Pasaulē kā vienīgais B hepatīta profilakses pasākums atzīta vakcinācija, kas nodrošina aizsardzības efektu 90 - 95% gadījumu. Kopš 1997.gada Latvijas imunizācijas kalendārā ir ieviesta jaundzimušo vakcinācija pret B hepatītu. Diemžēl tā neaizsargā no C hepatīta inficēšanās riska.

Pēc NVVC datiem, pagājušajā gadā konstatēti 718 B hepatīta un 297 C hepatīta gadījumi. Šā gada pirmajos trijos mēnešos ir reģistrēts 251 B hepatīta un 59 C hepatīta saslimšanas gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!