Foto: LETA
Nepieciešamības gadījumā 60% no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem būtu gatavi aizstāvēt valsti no ienaidniekiem, piemēram, ārvalstu iebrucējiem, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja.

To nedarītu 28%, bet 12% aptaujāto nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Kopumā 74% aptaujāto mūsu valsts iedzīvotāju sevi uzskata par Latvijas patriotiem - tā domā 82% cilvēku, kuriem sarunu valoda ģimenē ir latviešu, un 62%, kas ģimenē runā krievu valodā. Salīdzinot ar 2014.gadu, patriotu skaits kopumā palielinājies par 7%.

Komentējot šos datus, sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieks Valts Kalniņš norāda: "74% aptaujāto sevi uzskata par Latvijas patriotiem, lai ko tas katram arī nozīmētu - pieķeršanos Satversmes principiem, mīlestību uz latviskām tradīcijām, prieku par Latvijas ainavām vai ko citu. Kaut gan ne katrs patriots ir gatavs aizstāvēt Latviju no ienaidniekiem - to darītu 60%. Iedzīvotājiem Latvija ir tāds vai citāds tēls, kas pavisam vienaldzīgus neatstāj. Patriotisma nozīmes noskaidrošana, meklējot vienojošo un pieļaujot arī atšķirīgo, varētu būt Latvijas nostiprināšanai svarīgs sabiedrības pašrefleksijas process, un 18.novembris var kalpot kā ikgadējs atgādinājums par patriotisma aktualitāti."

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Jaunākās iedzīvotāju aptaujas dati iegūti pētījumu centra SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā laikā no 9. līdz 20.oktobrim. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās, tika aptaujāti 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!