Vairāk nekā puse jeb 51% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka demokrātija Latvijā nedarbojas pietiekami labi, liecina Eiropas Komisijas sagatavotais "Eurobarometer" nacionālais ziņojums par Latviju.
45% valsts iedzīvotāju uzskata, ka demokrātija Latvijā darbojas, bet 4% iedzīvotāju nav sava viedokļa šajā jautājumā.

Citās Eiropas Savienības (ES) valstīs uzticēšanās savas valsts demokrātijas līmenim ir augstāka. Vidējie rādītāji 25 ES dalībvalstīs liecina, ka demokrātiju savā valstī pozitīvi vērtē 57%, bet negatīvi - 40% iedzīvotāju. Sava viedokļa Eiropā nav vidēji 2% aptaujāto.

Latvijas iedzīvotāji atzinīgāk nekā pašu valstī vērtē demokrātijas līmeni ES. 48% Latvijā aptaujāto uzskata, ka demokrātija ES darbojas labi, bet negatīvi demokrātiju ES vērtē tikai 25% Latvijā aptaujāto.

Ievērojamai daļai jeb 27% Latvijas iedzīvotāju nav sava viedokļa šajā jautājumā. Tas liecina, ka cilvēkiem trūkst konkrēta priekšstata par to, kā funkcionē ES institūcijas, norāda ziņojuma autori.

Savukārt 25 ES valstu iedzīvotāju viedoklis par demokrātijas līmeni ES ir negatīvāks nekā Latvijas iedzīvotāju priekšstati. Tikai 36% ES iedzīvotāju uzskata, ka demokrātija ES darbojas pietiekami labi.

Aptauju Latvijā veica TNS "Baltic Data House" laikā no 2004.gada 2.oktobra līdz 13.novembrim, izvaicājot 1005 cilvēkus, kas vecāki par 15 gadiem. Šis ir pirmais "Eurobarometer" pētījums, kas veikts pēc desmit jauno dalībvalstu pievienošanās ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!