Foto: LETA
Vairāk nekā puse (13 no 21) Saeimā ievēlēto Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu transporta un īres maksas kompensācijās saņēmuši vismaz 500 eiro, liecina parlamenta publiskotā informācija par izmaksātajām kompensācijām parlamenta deputātiem maijā.

Kompensācijas virs 500 eiro mēnesī saņem 27 Saeimas deputāti. Savukārt 16 parlamenta deputāti saņēmuši vairāk par 600 eiro. Aktīvi kompensācijas saņēmuši arī "Saskaņas" deputāti - septiņi parlamentārieši, kas pārstāv šo partiju saņēmuši vismaz 500 eiro.

Maijā kompensācijās virs 600 eiro saņēmuši: Aldis Adamovičs ("Vienotība"), Valērijs Agešins ("Saskaņa"), Rihards Eigims (ZZS), Aleksandrs Jakimovs ("Saskaņa"), Guntis Kalniņš (ZZS), Jānis Klaužs (ZZS), Nellija Kleinberga (LRA), Vladimirs Nikonovs ("Saskaņa"), Vitālijs Orlovs ("Saskaņa"), Putra Edgars (ZZS), Valdis Skujiņš (ZZS), Jānis Trupovnieks (ZZS), Jānis Tutins ("Saskaņa"), Juris Viļums (LRA), Jānis Vucāns (ZZS), kā arī Dzintars Zaķis ("Vienotība").

Kopumā maijā kompensācijās par dzīvojamo telpu īri un transporta izdevumiem deputātiem izmaksāti 27 660 eiro. No tiem dzīvojamo telpu īres kompensācijās izmaksāti 9552 eiro, savukārt transporta līdzekļu kompensācijās - 18108 eiro. No 100 parlamentāriešiem kompensācijas vispār maijā nav saņēmis tikai 21 deputāts. Vidējais kompensācijas apjoms veido 276,6 eiro mēnesī.

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka, ja deputātam, realizējot savas pilnvaras ir radušies izdevumi, no Saeimas budžeta izmaksā kompensācijas par transporta pakalpojumiem, komandējumu izdevumiem, kā arī dzīvojamo telpu īres kompensācija.

Dzīvojamo telpu kompensācija iespējama, ja deputāts dzīvo vismaz 40 kilometru attālumā no galvaspilsētas. Par faktiskajiem transporta izdevumiem uzskatāmi pilsētas un starppilsētu sabiedriskā transporta izdevumi, kā arī izdevumi par deputāta īpašumā vai valdījumā esoša transportlīdzekļa izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!