Vairākas partijas par sekmēm pašvaldību vēlēšanās iegūs lielāku valsts budžeta finansējumu.

Likums nosaka, ka tās partijas, par kurām pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsoja vairāk nekā 2% vēlētāju, iegūs papildus valsts budžeta finansējumu arī par sekmēm pašvaldību vēlēšanās - 0,50 eiro par katru saņemto vēlētāja balsi.

Vienlaikus valsts budžeta finansējums netiek piešķirts par balsīm, kas nodotas par kandidātu sarakstu, kuru iesniegušas vēlētāju apvienības vai divas vai vairākas reģistrētas politiskās partijas, kuras nav apvienojušās reģistrētā politisko organizāciju apvienībā. Tādējādi, piemēram, Jaunā konservatīvā partija (JKP) varētu saņemt valsts budžeta finansējumu par rezultātiem Cēsu novadā, bet tas nepienāksies par saņemtajām balsīm Saulkrastu novadā, kur JKP startēja kopā ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Savukārt Zaļo un zemnieku savienība nesaņems finansējumu par savu sadarbības partneru "Latvijai un Ventspilij" sekmēm Ventspils domes vēlēšanās.

Maksimālais partijām piešķiramais valsts budžeta finansējums gada laikā nedrīkst pārsniegt 800 000 eiro, tādējādi par rezultātiem pašvaldību vēlēšanās finansējums nepienāktos "Saskaņai", kas 800 000 eiro slieksni sasniegusi jau ar Saeimas vēlēšanu rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!