Foto: Latvijas armija
Turpinot oktobrī sākto rezerves karavīru mācību ciklu, vairākās bruņoto spēku vienībās sestdien sāksies rezerves karavīru mācības, informēja Aizsardzības ministrijā.

Rezerves karavīru mācības līdz 27. oktobrim notiks Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Štāba bataljonā un Gaisa spēkos. Savukārt jau no 9. oktobra rezerves karavīri ar virsnieka dienesta pakāpi, kuri apmeklēs mācības Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē, Zemessardzes 3. Latgales brigādē un Zemessardzes 4. Kurzemes brigādē, apmeklē sagatavošanas kursu Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Rezerves karavīru mācības 9. oktobrī sākās arī Jūras spēkos. Savukārt rezerves karavīru mācības Militārajā policijā norisināsies no 30. oktobra līdz 10. novembrim.

No 9. oktobra līdz 10. novembrim NBS astoņos posmos norisināsies rezerves karavīru mācības.

Šogad uz mācībām iesaukto virsnieku apmācība vispirms notiks Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, bet pēc tam turpināsies Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē un Zemessardzes vienībās. Rezerves karavīru apmācība Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē notiks no 9. oktobrim līdz 29. oktobrim, rezerves karavīrus integrējot militārajās mācībās "Sudraba bulta".

Rezerves karavīru mācību mērķis ir atjaunot rezerves karavīru individuālās, speciālistu un kolektīvās darbības prasmes un iemaņas, lai viņi spētu pilnvērtīgi iekļauties vienības vai apakšvienības uzdevumu izpildē. Vienības uz kārtējām mācībām pieprasījušas 319 rezerves karavīrus. Pēc mācībām rezerves karavīri saņems mobilizācijas norīkojumu. Tajā būs norādīta vienība un amats, kādā rezerves karavīrs ieskaitīts dienestam rezervē un pildīs aktīvo dienestu mobilizācijas gadījumā, kā arī rezerves karavīra rīcība mobilizācijas gadījumā, ja netiek saņemta mobilizācijas pavēste.

NBS veido regulārie spēki, Zemessardze un bruņoto spēku rezerve, kurai mobilizācijas gadījumā jāizpilda rezerves uzskaites struktūrvienības izsniegtajā pavēstē noteiktais, proti, jāierodas mobilizācijas punktā, kas ir speciāli aprīkota vieta, kur pārbauda mobilizējamo rezerves karavīru veselību, izsniedz ekipējumu un nodrošina ar pārtiku, kā arī izsniedz karavīru apliecības, lai atbilstoši karavīru un zemessargu aktīvā dienesta vai dienesta Zemessardzē laikā iegūtajai militāras profesijas specialitātei, viņi individuāli vai apakšvienības sastāvā papildinātu bruņoto spēku vienības.

NBS rezerves karavīru reģistrā pašreiz iekļauti vairāk nekā 7800 rezerves karavīri - Latvijas Republikas pilsoņi, kas pēc atvaļināšanas no profesionālā dienesta vai līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas līdz rezerves dienestā noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanai pilda dienestu bruņoto spēku rezervē.

Miera laikā rezerves karavīra pienākums ir saglabāt un pilnveidot aktīvā dienesta laikā noteiktai militārai specialitātei nepieciešamās kaujas zinības, iemaņas un sagatavotību, līdz ar to rezerves karavīru var iesaukt uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām regulāro spēku un Zemessardzes vienībās.

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, kā arī Valsts aizsardzības koncepcijā noteikto uzdevumu NBS miera laikā uzturēt 3000 militāri sagatavotus rezerves karavīrus, pirmās pilotprojekta rezerves karavīru mācības notika 2015. gadā. Sākot ar 2016. gadu, rezerves karavīru mācībām ir cits raksturs - tās iespēju robežās ir iekļautas bruņoto spēku plānotajās ikgadējās mācībās, kas ir daļa no četru gadu cikla mācībām, lai sagatavotos mācību ciklu noslēdzošajām militārajām mācībām "Namejs", kas notiks 2018. gadā. Šajās mācībās piedalīsies arī rezerves karavīri.

Papildu informācija par rezerves karavīru kārtējām un pārbaudes mācībām iespējams aplūkot NBS mājaslapas sadaļā "NBS rezerve".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!