Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šobrīd vairākās Eiropas valstīs tiek novērots saslimstības ar Covid-19 pieaugums, portālu “Delfi” informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā šobrīd ir 398,1, taču pirms nedēļas tas bija 461,9. Tikmēr Eiropas Savienības (ES) vidējais rādītājs pieaudzis līdz 381,1, savukārt nedēļu iepriekš tas bija 328,9. Latvija saslimstības ziņā ieņem 17. vietu starp visām Eiropas valstīm.

Pasaulē augstākā saslimstība šobrīd novērojama divās ES valstīs – Čehijā, kas ieņem pirmo vietu ar 14 dienu kumulatīvo rādītāju uz 100 000 iedzīvotāju 1518,3, un Igaunijā, kas šobrīd saslimstības ziņā ieņem otro vietu. Igaunijas kumulatīvais rādītājs aizvadītās nedēļas laikā pieaudzis līdz 1464,1 (nedēļu iepriekš – 1397,1), savukārt Lietuvas rādītājs samazinājies līdz 223,5 (nedēļu iepriekš – 306,6).

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem periodiem Latvijā joprojām novērojama saslimstības samazināšanās, tomēr reģistrēti arī vairāki ārvalstīs konstatēti SARS-CoV-2 celmi. Līdz šim Latvijā valstī tika identificēts Apvienotajā Karalistē atklātais B.1.1.7 celms, taču šonedēļ saņemta informācija par septiņiem gadījumiem, kad atklāts Ugandā reģistrētais celms A.23.1. Abiem celmiem raksturīgi tas, ka tie ir lipīgāki un straujāk izplatās starp cilvēkiem.

Neskatoties uz saslimstības rādītāju samazināšanos Latvijā un vairākās citās ES valstīs, SPKC nerekomendē doties ārvalstu ceļojumos, jo citu valstu apmeklējums ir uzskatāms kā riska faktors – atsevišķās valstīs novērojams ne tikai saslimstības pieaugums, bet arī cirkulē citi Covid-19 vīrusa paveidi, kas šobrīd Latvijā vēl nav reģistrēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!