Foto: Kadrs no video

Veselības ministrija (VM), Imunizācijas Valsts padome (IVP), Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir oficiāli vērsušies pie raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" veidotājiem, LTV un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), lūdzot atsaukt 29. marta raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" pausto informāciju par imunitātes līmeņa pret Covid-19 noteikšanu pēc antivielu daudzuma organismā personām pēc vakcinācijas, salīdzinot vakcīnu efektivitāti, portāls "Delfi" uzzināja VM.

Iestādes norāda, ka šāda informācija ir ne tikai maldinoša, bet arī zinātniski nepamatota un vienlaikus sabiedrības veselību apdraudoša.

Speciālisti uzsver: antivielu līmeņa daudzuma organismā noskaidrošana nesniedz pilnvērtīgu informāciju par vakcīnas pret Covid-19 nodrošināto aizsardzību pret slimību. Vakcīnas cilvēka organismā stimulē gan antivielu veidošanos, gan arī šūnu imunitāti, kas ir vienlīdz nozīmīgi kopējai aizsardzībai pret saslimšanu ar Covid-19, norādīts VM preses paziņojumā.

Tāpat ministrijā uzsver, ka vakcīnu klīniskajos pētījumos galvenais vakcīnu efektivitātes rādītājs ir laboratoriski apstiprināti simptomātiski Covid-19 gadījumi, salīdzinot šādu gadījumu skaitu pētījuma dalībnieku grupā, kuri saņēmuši Covid-19 vakcīnu, un kontroles grupā. Visas pašlaik Latvijā izmantotās vakcīnas uzrāda pietiekamu efektivitāti visās vecuma grupās, kurās tās tiek izmantotas.

VM norāda, ka antivielu testi nav apstiprināti, lai vērtētu imūno atbildes reakciju pēc vakcinācijas vai salīdzinātu dažādu vakcīnu efektivitāti, un testu klīniskā lietderība šādam nolūkam nav pierādīta.

Pirmkārt, šādi testi nav standartizēti, atšķiras to jutīgums un specifika. Otrkārt, pašlaik vēl nav zināms, cik daudz antivielu nepieciešams, lai cilvēks būtu pasargāts no jaunas vai atkārtotas saslimšanas ar Covid-19. Tādēļ antivielu testu rezultāti ir grūti interpretējami. Treškārt, antivielu testi nesniedz nekādu informāciju par šūnu imunitāti, kas ir būtiska kopējās imūnsistēmas atbildes reakcijas daļa, jo vakcīnas cilvēka organismā stimulē gan antivielu veidošanos, gan šūnu imunitāti, kurā iesaistītas tādas šūnas kā citotoksiskie T limfocīti jeb galētājšūnas un līdzētājšūnas. Abi šie imunitātes pamata mehānismi ir vienlīdz nozīmīgi kopējai aizsardzībai pret saslimšanu ar Covid-19.

Ņemot vērā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto, ka programmās un raidījumos nedrīkst ietvert saturu, kas apdraud sabiedrības veselību vai varētu radīt nopietnus un smagus tās apdraudējuma riskus, VM, IVP, ZVA un SPKC aicina raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" veidotājus, LTV un NEPLP izvērtēt pēc būtības raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" atspoguļoto informāciju un iespējamās sekas no iedzīvotāju maldināšanas viedokļa. Tāpat tiek aicināts atsaukt raidījumā minēto informāciju, atzīstot antivielu līmeņa pārbaudi un tā saistību ar dažādu ražotāju vakcīnu efektivitāti par maldinošu informāciju.

Jau vēstīts, ka NEPLP vērtēs, vai 29. marta raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" ir pieļauti kādi likuma pārkāpumi.

Ņemot vērā iedzīvotāju bažas par raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" izskanējušo informāciju saistībā ar vakcīnu "AstraZeneca" efektivitāti, padomes monitoringa speciālisti pārbaudīs, vai nav pieļauti kādi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi. Likums nosaka, ka programmās un raidījumos nedrīkst ietvert saturu, kas apdraud sabiedrības veselību vai varētu radīt nopietnus un smagus tās apdraudējuma riskus.

Savukārt Latvijas žurnālistu asociācija (LŽA) izplatījusi paziņojumu, kurā uzsvērts, ka politiķu vēršanās pret raidījumu "Aizliegtais paņēmiens", kurā žurnālisti atspoguļoja pašu veiktu pētījumu par antivielu veidošanos pēc "Pfizer" un "AstraZeneca" vakcīnām, nav pieņemama.

LŽA atgādina, ka žurnālisti darīja savu darbu – uzdeva jautājumus, un iegūtos datus raidījuma veidotāji neinterpretēja, tas arī vairākkārt tika uzsvērts raidījumā. "Var diskutēt, kas bija pareizi vai nepareizi konkrētajā raidījumā, bet viens ir skaidrs: vērsties pret žurnālistiem tā, kā tas notiek pašlaik, nav nedz pamatoti, nedz pieņemami," uzskata LŽA.

Asociācija vērsa uzmanību, ka NEPLP tagad vērtēs, vai "Aizliegtajā paņēmienā" nav pieļauti likumpārkāpumi, un tam piebalso arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), kurš pats uz raidījumu neatnāca, lai gan tieši viņa uzdevums ir skaidrot ar vakcināciju saistītos procesus.

"Ministra līdzdalība raidījumā bija sevišķi svarīga, jo bažas par "Astra Zeneca" vakcīnu sabiedrībā eksistēja arī pirms raidījuma. Veselības ministrijas pienākums bija sniegt atbildes uz žurnālistu jautājumiem. Bet tā vietā notiek bīstama vēršanās pret ziņnešiem," uzsvērts LŽA izplatītajā ziņojumā.

LŽA aicina politiķus un amatpersonas ievērot redakcionālās neatkarības principus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!