Foto: LETA
Kopš februāra beigām, kad aizliegto vielu sarakstā tika iekļautas jaunu psihoaktīvo vielu formulas, atsevišķas "legālo narkotiku" bodītes ir slēgtas, tomēr liela daļa apreibinošo augu maisījumu tirgotāju kārtējo reizi cenšas pielāgoties likuma izmaiņām, lai bizness nebūtu jāpārtrauc, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Kā atzina Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicijas pārvaldes pārstāvis Māris Reiniks, "legālo narkotiku" tirdzniecības vietās izņemtie augu izcelsmes maisījumi joprojām lielākoties satur atļautas sintētiskās vielas, tomēr atsevišķos gadījumos tiek uzieti arī produkti, kuru sastāvdaļas iekļautas aizliegto vielu sarakstos. Piemēram, no bodītes Ogrē nesen tika izņemti 63 maisiņi ar augu izcelsmes maisījumu, kas saturēja divas dažādas aizliegtās vielas, bet tirdzniecības punktā Pļavniekos pirms aptuveni divām nedēļām likumsargi uzgāja 59 maisiņus ar augu izcelsmes maisījumu, kura sastāvā bija viena aizliegtā viela.

• Kādā citā veikaliņā Pļavniekos, pēc ekspertu atzinuma, tiek realizētas nezināmas izcelsmes vielas, kas nav iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstos. Tāpat pēdējo nedēļu laikā ir noskaidrotas vairākas jaunas tirdzniecības vietas, kurās tiek realizēti augu izcelsmes maisījumi, kas varētu saturēt aizliegtās psihoaktīvās vielas.

"Kopumā Rīgas reģionā ir vairāk nekā 30 vietu, kurās tiek tirgoti augu izcelsmes maisījumi. Šo vietu adreses var mainīties. Dažiem uzņēmumiem pieder vairāki tirdzniecības punkti, kāds no tiem tiek slēgts pavisam vai uz nenoteiktu laiku, kāds cits tiek atvērts no jauna," pastāstīja Reiniks.

Kā atzina Narkotiku nelikumīgas aprites noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurors Ivars Žubulis, pēc tam, kad Saeima pieņēma pēdējos grozījumus aizliegto narkotisko un psihotropo vielu sarakstā, sabiedrība gaidīja tūkstošiem jaunu kriminālprocesu par nelegālu narkotiku apriti, "bet tā tas dzīvē nenotiek, jo arī noziedzīgajā pasaulē ir cilvēki, kuri gatavojas šiem likuma grozījumiem, - aizliegtās vielas viņi no apgrozības izslēdz".

Eksperti gan neizslēdza, ka līdz ar likuma grozījumu stāšanos spēkā dažu narkotisko vielu tirdzniecība arī pārgāja uz pagrīdi, jo ne visi izplatītāji bija paspējuši realizēt savulaik legāli iepirktās produkcijas krājumus.

LETA novēroja, ka kādā iepriekš zināmā "legālo narkotiku" bodītē Rīgas centrā aktīva tirdzniecība vairs nenotiek, veikaliņš izskatās slēgts - skatlogam krusteniski pārlīmēta līmlente. Turklāt agrāk šajā bodītē allaž dega gaisma, bet tagad ap plkst.20 iekšpusē valda tāda pati tumsa kā uz ielas. Tomēr izrādās, ka veikaliņā iekšā sēž cilvēks, kurš apkalpo tikai pastāvīgos klientus. Nav zināms, vai tiek tirgotas atļautas vai neatļautas vielas, jo neprofesionālim to pārbaudīt ir grūti.

Kādā citā apreibinošo vielu tirdzniecības vietā tik augsts piesardzības līmenis netiek ievērots. Atšķirībā no pirmās bodītes šajā var arī ienākt iekšā un apskatīt produktu klāstu, tomēr iesācējam tas neko daudz neizsaka, nav arī īsti pārliecības, vai noskatītais maisījums ir vai nav ar likumu aizliegts. Pārdevējs apgalvo, ka viss esot legāli. Policija viņa teikto apstiprina - pēdējā mēneša laikā konkrētajā vietā veikti neskaitāmi reidi, bet neesot atklāts pat ne mazākais pārkāpums, turklāt pārbaudīti ne vien produkti, bet arī kases aparāta izmantošana un ugunsdrošības prasību ievērošana.

Uz aģentūras LETA jautājumu, vai likumsargiem pietiek resursu, lai kontrolētu, kas tiek tirgots šādu it kā legālo vielu bodītēs, VP RRP pārstāvis Toms Sadovskis atbildēja, ka narkotiku apkarotāju rīcībā ir daudz dažādu speciālu instrumentu, tostarp arī ekspresdiagnostikas testi, kurus izmantojot atsevišķos gadījumos jau uz vietas var noteikt, vai produkta sastāvā ir aizliegtās vielas. Tiesa, citkārt ekspertīžu veikšana varot aizņemt pat vairāk nekā mēnesi.

Kā ziņots, 23.februārī stājās spēkā grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību", ar kuriem kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu saraksts tika papildināts ar jaunāko psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulām, kas ietver ne tikai pēdējā laikā apritē jau nonākušās vielas, bet arī daļu no vielām, kas varētu tikt sintezētas no jauna. Minētie likuma grozījumi liedz turpināt laist apgrozībā arvien jaunas apreibinošās vielas, kurām ir nedaudz pamainīta formula, bet iedarbība - tāda pati kā jau iepriekš zināmām un aizliegtām narkotikām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!