Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas senioru un pacientu organizācijas apvienojušās un izstrādājušas "Prasību par veselības aprūpes budžeta palielinājumu 2015.– 2016.gadā", ko pirmdien, 28.jūlijā, plāno iesniegt lēmumu pieņēmējiem un veselības politikas veidotājiem, portālam "Delfi" pavēstīja biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa.

Seniori un NVO iestājas par veselības budžeta palielināšanu, lai tiktu samazinātas rindas pie speciālistiem un rindas uz izmeklējumiem, kā arī tiktu atgriezta krīzes laikā samazinātā valsts līdzmaksājuma daļa kompensējamiem medikamentiem.

Prasību organizācijas plāno iesniegt publiski akcijas "Pasaules Hepatīta diena" ietvaros pie Finanšu ministrijas un pie Saeimas. Tāpat to plānots sūtīt arī Veselības ministrijai, Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), prezidentam Andrim Bērziņam, kā arī citiem lēmumpieņēmējiem.

Nevalstiskās organizācijas pieprasa nākamā gada veselības aprūpes budžetā (un 2016.gada veselības aprūpes budžeta plānā) palielināt zāļu kompensācijas apjomu par 20 miljoniem eiro gadā, lai tas tuvāko divu gadu laikā (līdz 2016.gadam) sasniegtu vismaz Igaunijas un Lietuvas budžeta līmeni, rēķinot uz vienu cilvēku. Tāpat tiek pieprasīts nekavējoties atjaunot zāļu kompensācijas apmēru tām diagnozēm, kam krīzes laikā tas tika samazināts. Un palielināt 2015.gada valsts veselības aprūpes budžetu par 15% jeb par 108 miljoniem eiro un 2016.gadā - par 16 %.

"Prasību par veselības aprūpes budžeta palielinājumu 2015.– 2016.gadā" izstrādājušas Rīgas Aktīvo senioru alianse, pacientu biedrība "ParSirdi.lv", Latvijas Senioru alianse, biedrība Apvienība HIV.LV, Latvijas Politiski represēto apvienība, Latvijas Lauku sieviešu apvienība, Latvijas Samariešu apvienība, Astmas un alerģijas biedrība, Latvijas Krona un Kolīta slimnieku biedrība, EAPN-Latvia, Alūksnes invalīdu biedrība, Latvijas Diabēta asociācija.

"Šī brīža situācija veselības aprūpē padziļina sociālo nevienlīdzību – nesaņemot pienācīgu veselības aprūpi un nespējot samaksāt par zālēm, cilvēki kļūst darba nespējīgi, invalīdi vai nomirst. Tāpēc, apvienojoties senioru organizācijām un pacientu biedrībām, esam sagatavojuši prasību valdībai un aicinām darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu cilvēku cienīgu veselības aprūpi," akcentē Rīgas Senioru alianses valdes priekšsēdētāja Terēzija Mackare.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!