Foto: AFI

Vairākas partijas savās priekšvēlēšanu programmās 12.Saeimas vēlēšanām sola būtiskas izmaiņas nodokļu sistēmā.

Opozīcijā esošā sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa" savā programmā piedāvā nodokļu sistēmu, kurā "atbilstoši progresivitātes principam augstākus nodokļus maksās tie, kam ir lielākas iespējas nopelnīt, bet mazāko ienākumu saņēmēji maksās zemākus nodokļus". Partija sola noteikt no ienākuma atkarīgu iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi precēm un pakalpojumiem, tostarp atsevišķām medikamentu grupām un sabiedriskajam transportam, kas ir svarīgi sociāli mazāk aizsargātiem cilvēkiem.

Vēl "Saskaņa" sola līdz 5% samazināt PVN likmi pārtikai, izņemot neveselīgajai pārtikai, kā arī nepiemērot PVN apkurei. Tāpat partija savā programmā norāda, ka būtu jānosaka deklarētās dzīvesvietas minimālā dzīvojamā platība, kuru neapliek ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), vienlaikus palielinot NĪN dārgiem īpašumiem. Pēc "Saskaņas" domām, jāievieš nodoklis par luksusa precēm, kā arī jāpalielina mantojuma nodoklis lielajiem mantojumiem. "Tas viss uzlabos trūcīgo iedzīvotāju stāvokli, kā arī palielinās valsts fiskālos ieņēmumus," uzskata partijas pārstāvji.

Tikmēr valdošās koalīcijas partijas piedāvā mazāk izmaiņu nodokļos, galvenokārt uzmanību pievēršot nevienlīdzības mazināšanai.

Koalīcijā esošā nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK nevienlīdzības mazināšanai piedāvā mainīt nodokļu sistēmu tā, lai IIN būtu progresīvais princips. Tāpat nacionālā apvienība sola ievērojami palielināt neapliekamo minimumu, noteikt piemaksas pensijai atkarībā no bērnu skaita, kā arī panākt to, lai ģimeņu budžetā izdevumi pārtikai kļūtu zemāki. Vēl zemāki nodokļi būtu dzimtas un pašapdzīvotiem īpašumiem, bet nodoklis par kapitāla pieaugumu būtu "taisnīgs".

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) savā programmā sola nodrošināt uzņēmējiem stabilu un prognozējamu nodokļu sistēmu un Eiropas Savienības fondu atbalstu. Līdzīgi kā vairākas citas partijas, ZZS plāno iestāties pret mikrouzņēmuma nodokļa palielināšanu. Šī politiskā spēka programmā uzsvērta arī reģionu attīstība, kā arī lauksaimniecības nozare.

Arī "Vienotība" uzskata, ka jāveido nodokļu politika, kas "mazina nevienlīdzību un taisnīgāk sadala nodokļu slogu starp iedzīvotājiem ar zemiem un augstiem ienākumiem, saglabājot vidēji zemu nodokļu slogu kopumā". Tikmēr palielināt nodokļu ieņēmumus budžetā var, aktīvi īstenojot ēnu ekonomikas apkarošanas plānu. "Vienotība" arī sola īstenot "atbildīgu fiskālo politiku, ievērojot zemu budžeta deficīta līmeni".

Atšķirībā no koalīcijas partijām parlamentā nepārstāvētie un jaunie politiskie spēki piedāvā radikālākas izmaiņas nodokļu jomā.
Latvijas Krievu savienība programmā akcentē, ka nepieciešama pakāpeniska nodokļu samazināšana darbaspēkam, savukārt uzņēmumiem, kas rada darbavietas Latgalē, jāievieš nodokļu atlaides. Partijas pārstāvji arī uzskata, ka nepieciešams pieņemt valsts atbalsta plānu investoriem atkarībā no radīto darbavietu skaita, un no tā, cik lielā mērā šī ražošana ir inovatīva.

"Mēs esam par cilvēka pienācīgu minimālo pensiju līmeni, par pensiju pilnvērtīgu indeksāciju un par pensiju, kas nepārsniedz 400 eiro, atbrīvošanu no nodokļiem," priekšvēlēšanu programmā pauž partijas pārstāvji.

Partija "No sirds Latvijai" sola izstrādāt un ievērot ilgtermiņa nodokļu politiku, kā arī veidot uz klientu orientētu servisu godīgiem nodokļu maksātājiem, vienlaikus cīnoties ar ēnu ekonomikas cēloņiem. Arī šīs partijas pārstāvji uzsver sociālās nevienlīdzības mazināšanu un piedāvā paaugstināt neapliekamo minimumu līdz minimālās algas apmēram, kā arī būtiski pazemināt PVN likmi veselīgai pārtikai.

Tikmēr "Vienoti Latvijai" savā programmā nodokļu jomā piedāvā vairāk izmaiņu, kas attiecas uz uzņēmumiem. Proti, partija rosina likvidēt uzņēmumu ienākuma nodokli reinvestētajai peļņai, vienlaikus nosakot kapitāla nodokli 20% apmērā. Arī šī partija iestāsies pret mikrouzņēmumu nodokļa likmes paaugstināšanu. Tāpat tā sola veicināt ārvalstu investīciju ieplūšanu Latvijā ražošanas un pakalpojumu sektoros un rosina līdz 100 000 eiro pazemināt investīciju slieksni uzturēšanās atļauju iegūšanai.

"Vienoti Latvijai" arī piedāvā pakāpeniski sākt valsts veselības apdrošināšanu Latvijā, nodalot IIN daļu veselībai. Partija rosina kā pirmo iemaksu valsts veselības apdrošināšanā 2015.gadā noteikt 1% no IIN, atliekot IIN likmes samazināšanu. Savukārt iedzīvotāju atbalstam "Vienoti Latvijai" piedāvā pazemināt PVN pārtikai līdz 12%.

Savukārt "Latvijas attīstībai" politiķi sola nepalielināt nodokļus vismaz tuvākos četrus gadus, jo "nekas tā nekavē algu pieaugumu un ražošanu kā nepārtrauktās nodokļu izmaiņas". Savukārt darbaspēka nodokļi tiks samazināti un arī mikrouzņēmumu nodokļu likme jāsaglabā 9% apmērā, atceļot "nepārdomāto" paaugstinājumu, pauž politiskā spēka pārstāvji. "Latvijas attīstībai" arī piedāvā reinvestētai peļņai ieviest nulles likmi.

Latvijas Reģionu apvienība piedāvā atbalstīt uzņēmumus, kas rada darbavietas un nodarbina Latvijas iedzīvotājus. Tāpat šis politiskais spēks piedāvā samazināt PVN likmi veselīgai pārtikai, saglabāt mikrouzņēmumu nodokli 9% apmērā, bet ikgadējā transporta līdzekļa nodeva būtu jāmaina, lai vadītājs maksātu par laiku, kad reāli lieto transportlīdzekli.

"Jaunā konservatīvā partija" arī sola sekmēt mikrouzņēmumu attīstību, meklēt iespējas, kā atvieglot uzņēmējdarbības uzsākšanas procesu un stiprināt sabiedrības ar ierobežotu atbildību institūciju. Partija arī rosina ieviest regresīvo neapliekamo minimumu, fiskālo ieguvumu novirzot neapliekamā minimuma palielināšanai, kā arī nemainīt PVN, veicināt IIN un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas apmēra samazināšanu atkarībā no valsts budžeta, ieviest vienoto NĪN likmi zemei un būvēm, lai "labotu netaisnību starp blakus esošiem miljonāru un vēsturisko īpašnieku īpašumiem".

Savukārt partija "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām" programmā rosina progresīvā nodokļa un nulles deklarācijas ieviešanu. Pēc partijas pārstāvju domām, jāievieš augstāks neapliekamais minimums, diferencēta NĪN likme un uzņēmuma ienākuma nodokļa atvieglojumi reinvestētai peļņai. Tāpat jānosaka atšķirīga nodokļu politika ražotājiem un tirgotājiem, kā arī minimāli nodokļi mazajiem komersantiem.

Politiskais spēks "Suverenitāte" uzskata, ka valstij jānodarbojas ar uzņēmējdarbību un jāveido darbavietas, bet nodokļu politikai jābūt uzņēmējdarbību veicinošai, kā arī jāievieš progresīvais nodoklis un jāveic vispārēja nodokļu politikas pārskatīšana.
Arī partija "Izaugsme" piedāvā sekmēt nodarbinātību, nodrošinot atbalsta pasākumus uzņēmumiem, kuri rada jaunas darbavietas un veic ilgstošu bezdarbnieku, kā arī jauno vecāku, aktīvu senioru un cilvēku ar īpašām vajadzībām iekļaušanu darba tirgū. Arī šis politiskais spēks piedāvā ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli, bet uzņēmējdarbības vides uzlabošanai nodrošināt ilgtermiņā prognozējamu nodokļu politiku.

Kā ziņots, vakar noslēdzās deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 12.Saeimas vēlēšanām, un tām kopumā pieteikti 13 kandidātu saraksti. Līdz ar to uz vietām parlamentā pretendē 1156 deputāta amata kandidāti, aģentūru LETA informēja Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!