Foto: Publicitātes foto

Patlaban vairāki Latvijas valstspiederīgie uzturas teroristiskās organizācijas "Daesh" kontrolētajās teritorijās Sīrijā, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" atklāja Valsts drošības dienesta (VDD) priekšnieks Normunds Mežviets.

Viņš stāstīja, ka ir sākti četri kriminālprocesi par valstspiederīgo dalību konfliktā Sīrijā.

Tāpat Mežviets atgādināja, ka viena šāda persona - Mārtiņš Grīnbergs - atgriezās Latvijā un ir notiesāts par savām darbībām.

Šobrīd VDD rīcībā esošā informācija neliecina, ka vēl kāds no minētajiem cilvēkiem plānotu atgriezties Latvijā, tomēr brīdināja, ja tas notiks, personas tiks sodītas.

Mežviets arī atzīmēja, ka Latvijā ir tendence pieaugt studentu skaitam no terorisma riska valstīm. Viņi studē ne tikai Rīgas, bet arī reģionālajās augstskolās. Viņš atzina, ka šī ir viena no riska grupām, kam VDD pievērš uzmanību migrācijas un pretterorisma kontekstā.

Tāpat Mežviets piebilda, ka ar katru gadu Latvijā pieaug cilvēku skaits, kuri pieņem islāma reliģiju, ar katru gadu pieaug arī islāmticīgo studentu skaits Latvijā. Kopienai ir tendence paplašināties, viņš uzsvēra.

Tomēr šobrīd nekādi ļoti būtiski riski terorisma draudu jomā vai saistībā ar musulmaņu kopienas aktivitātēm Latvijā nav konstatēti, sacīja Mežviets.

"Lielākā daļa Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvji ir likumam paklausīgi pilsoņi, kas ievēro vietējos likumus un tradīcijas," viņš skaidroja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!