Solidarizējoties ar pasaulē sestdien notiekošajām protesta akcijām pret ASV plānotajām militārajām akcijām Irākā, vairāki simti cilvēku arī Rīgā piedalījās gājienos un sapulcēs.
Apmēram trīs simti latviešu jauniešu pusdienlaikā no ASV vēstniecības devās gājienā, protestējot pret Latvijas nostāju pret iespējamo karadarbību. Kārtības policijas inspektors Aigars Bērziņš BNS informēja, ka nekārtības gājiena laikā nav notikušas.

Savukārt apmēram simt cilvēku piedalījās sabiedriskās organizācijas "Kustība par neitralitāti" organizētajā protesta gājienā. BNS novēroja, ka gājienā piedalījās jaunieši un gados vecāki cilvēki. Divi jaunieši bija pārģērbušies, attēlojot nāvi un ASV prezidentu Džordžu Bušu, bet citiem rokās bija karadarbību Irākā noraidoši plakāti ar uzrakstiem angļu un krievu valodā.

Gājiena dalībniekiem bija izdalīti zili karodziņi ar organizācijas "Kustība par neitralitāti" simboliku un baloni.

Gājiens sākās pie ASV vēstniecības, kur pilsētas kanālā uz ledus no svecēm un lentēm bija izveidots uzraksts angļu valodā "No War" ("Nē karam"), pēc tam gājiena dalībnieki devās pa Bastejkalnu, Smilšu ielu un Pils ielu uz Pils laukumu. Pa ceļam viņi skaļrunī izkliedza saukļus "Nē karam", "Pasaulei mieru", "Nē NATO" krievu un angļu valodā.

Pie Valsts prezidentes pils gājiena dalībniekiem notika sapulce, kuras laikā organizācijas priekšsēdētāja vietniece Tatjana Ždanoka norādīja, ka "nav pamatoti, ka es un Rubiks esam pret Eiropu. Tieši šobrīd, kad 80 pasaules valstīs notiek līdzīgi pasākumi pret karadarbību Irākā, mēs esam kopā ar Eiropu un ar jums".

BNS novēroja, ka sapulces laikā Rīgas pašvaldības policisti lika abiem maskās tērptajiem jauniešiem noņemt nāves un ASV prezidenta sejas maskas.

Sapulces noslēgumā gaisā palaida daudzus mazus baltus baloniņus un lielu sudrabainu balonu simboliskas aviobumbas formā.

Lai gan pasākuma organizētāji bija plānojuši trīs stundas ilgu gājienu un sapulci, tomēr aukstuma dēļ pasākums notika tikai stundu.

Miljoniem cilvēku visā pasaulē sestdien piedalās demonstrācijās pret draudošo karu Irākā. Divas lielākās protesta akcijas gaidāmas Ņujorkā un Londonā. Paredz, ka Lielbritānijas galvaspilsētā akcijā pret karu piedalīsies vairāk nekā pusmiljons cilvēku.

Protesti plānoti arī Berlīnē, Parīzē, Romā, Keiptaunā, Atēnās, Tokijā, Dublinā, Sanfrancisko, Amsterdamā, Toronto, Bangkokā, kā arī citur - kopumā 600 pasaules pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!