Vairāki Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas Saeimas frakcijas deputāti varētu pamest partiju, ja turpināsies nesaskaņas ar partijas priekšsēdētāju Juri Bojāru. LSDSP frakcijas vadītājs Egils Baldzēns uzsvēra: "Ja partijā turpināsies citādi domājošo vajāšana un izslēgšana, tad agri vai vēlu tas skars arī mani." Neoficiāli tiek minēts, ka Baldzēns ar domubiedriem varētu izveidot jaunu sociāldemokrātiskas ievirzes partiju.
LSDSP frakcijas deputāts Rišards Labanovskis uzsvēra, ka viņš neesot nācis būt par kāda gribas aklu pildītāju. "Ja kādam partijas vadībā no panākumiem pašvaldību vēlēšanās noreibst galva un viņš uzsāk tīrīšanas kampaņas, man tas nav saprotams," sacīja deputāts. Labanovskis uzsvēra, ka viņu neapmierinot līdzšinējā kārtība, kādā tiek risināti partijas finansu jautājumi, jo frakcijas deputāti nezinot, kas ir partijas sponsori un uz kādiem noteikumiem tie partijai dod naudu.

Labanovskis arī minēja gadījumus, kad frakcijas sēdē tiek pieņemts viens lēmums, taču pirms izšķirošajiem balsojumiem to nākoties mainīt sponsoru interesēs. "Partijas vadība mani nevarēs piespiest balsot pret savu sirdsapziņu un, ja partijā nekas nemainīsies, tad tajā nevarēs palikt," sacīja deputāts.

Frakcijas deputāts Jānis Leja atzina, ka arī viņu neapmierina partijas vadības cīņa ar citādi domājošajiem un tas, ka partijā netiek risināti visai sabiedrībai aktuāli jautājumi, piemēram, par tautsaimniecības un lauksaimniecības attīstību, tā vietā lemjot tikai par jaunu Satversmes projektu, kas, pēc Lejas domām, nav vajadzīgs. "Vai tautai dzīve uzlabosies, ja mēs nodrukāsim jaunu brošūru?" - retoriski vaicāja deputāts.

Savukārt LSDSP valde pieņēmusi lēmumu izveidot sarunu grupu, kura ar minētajiem deputātiem sāks sarunas par viņu publiskajiem izteikumiem attiecībā uz partijas darbu. Viens no sarunu grupas pārstāvjiem Pēteris Salkazanovs atzina, ka tieši no partijas vadības ir atkarīgs, vai partija sašķelsies. Salkazanovs uzskata, ka pašlaik partijas vadība izvairās no šī jautājuma risināšanas, jo tās pārstāvji nepiedalās sarunās ar "citādi domājošajiem".

Neoficiāli tiek minēts, ka turpmāko mēnešu laikā varētu izveidoties jauna sociāldemokrātiskās ievirzes partija, kurā varētu darboties arī atsevišķi Jaunās frakcijas pārstāvji. Tāpat netiek izslēgta iespēja, ka "citādi domājošie" LSDSP frakcijas deputāti varētu aiziet un izveidot paši savu frakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!