Foto: F64

Ja uz Valsts prezidenta amatu koalīcija virzīs vairākus kandidātus, notiks cīņa par opozīcijas balsīm, tostarp partijas "Saskaņa" (S) deputātu balsīm, un tā var kļūt par neglītu cīņu, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Sastrēgumstunda" norādīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V).

Čigāne piesauca iepriekšējos Valsts prezidenta izraudzīšanās procesus, norādot, ka jau iepriekš redzēta cīņa un "tā bija neglīta".

Arī Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS) norādīja, ka koalīcijas vienotais kandidāts nevar būt pašmērķis.

Savukārt politoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes lektore Simona Gurbo norādīja, ka process, kādā tiek izraudzīts Valsts prezidents, sabiedrībai nav skaidrs. Viņa pauda uzskatu, ka šobrīd radies iespaids - valsts intereses šajā procesā nav primārās.

Runājot par sabiedrības iesaisti prezidenta izraudzīšanās procesā, Daudze, pauda pārliecību, ka augsto amatpersonu "diez vai vajadzētu izvēlēties tikai no tā, kas patīk sabiedrībai''.

Savukārt Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs ("Saskaņa") norādīja, ka ir svarīgi uzzināt, ko "sabiedrība gaida no prezidenta kandidāta kā tāda".

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš bija ZZS atbalstītais kandidāts, nolēmis otrreiz nekandidēt uz prezidenta amatu. Nacionālā apvienība koalīcijas partneriem kā savu Valsts prezidenta amata kandidātu nolēmusi piedāvāt Eiropas Tiesas tiesnesi Egilu Levitu, savukārt partija "Vienotība" savu kandidātu vēl nav nosaukusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!