Vairāk nekā puse no Latvijas iedzīvotājiem neatbalsta nevienu no Tuvajos Austrumos konfliktējošajām pusēm, liecina tirgus un sabiedriskās domas izpētes centra "SKDS" šā gada aprīlī veiktās aptaujas rezultāti.
Nevienu no Tuvajos Austrumos konfliktējošajām pusēm neatbalsta 55,1% respondentu, savukārt abas puses atbalsta 8% aptaujāto. 10,4% respondentu simpātijas pieder palestīniešiem, bet 12,2% - Izraēlai. Atbildēt nav varējuši 14,3% respondentu.

Salīdzinot ar 2000.gada novembrī veiktās aptaujas rezultātiem, šogad pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas neatbalsta nevienu no konfliktējošajām pusēm, bet samazinājies atbalstītāju skaits gan palestīniešiem, gan Izraēlai, gan abām konfliktā iesaistītajām pusēm.

Saskaņā ar šā gada aprīļa aptaujas datiem to, ka viņu simpātijas vairāk ir Izraēlas pusē, biežāk nekā vidēji atzinuši aptaujas dalībnieki ar augstāko izglītību - 15,9%, cittautieši - 18,5%, respondenti bez Latvijas pilsonības - 18,2%, kā arī aptaujas dalībnieki, kuru mēneša vidējais ienākums uz vienu ģimenes locekli pārsniedz 85 latus - vairāk nekā 17% - un tie aptaujas dalībnieki, kas dzīvo Rīgā - 18,2%.

Respondentu vidū, kuru mēneša vidējais ienākums uz vienu ģimenes locekli pārsniedz 127 latus, ir augsts arī to respondentu īpatsvars, kuru simpātijas vairāk ir palestīniešu pusē - 20,1%. Biežāk nekā vidēji to norādījuši arī gados vecākie aptaujas dalībnieki - 14,4%. Savukārt aptaujātie Vidzemē biežāk nekā vidēji atzinuši, ka atbalsta gan vienus, gan otrus.

Savukārt viedokli, ka simpātijas nav ne vienu, ne otru pusē, biežāk nekā caurmērā pauduši respondenti vecumā no 18 līdz 34 gadiem - vairāk nekā 59%, un aptaujas dalībnieki vecuma grupā no 45 līdz 54 gadiem - 59,1%, latvieši - 60,7%, respondenti ar zemiem ienākumiem - 59,8%, Vidzemē, Kurzemē un Zemgalē dzīvojošie, kā arī aptaujas dalībnieki Latvijas pilsētās, izņemot Rīgu.

Dati iegūti "SKDS" Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīvesvietās. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi kopumā tika aptaujāti 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!