Foto: LETA

Salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, šogad uzņemto studentu skaits krities sešās no astoņām Latvijas Universitātei (LU) pievienotās Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) filiālēm.

Kā liecina LU sniegtie dati, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, uzņemto studentu skaits kāpis Kuldīgas filiālē – no 72 uz 81. Studējošo skaits kāpis arī Madonas filiālē, kur šogad uzņemti deviņi studenti, bet, piemēram, 2015. gadā mācības sācis tikai viens audzēknis. Madona uz pārējo RPIVA filiāļu fona izceļas gan ar vismazāko uzņemto studentu skaitu, gan niecīgāko studējošo skaitu kopumā – tur mācās vien 40 studenti.

Pārējās RPIVA fakultātēs – Ventspilī, Tukumā, Jēkabpilī, Cēsīs, Bauskā un Alūksnē –, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, uzņemto studentu skaits ir krities. Šovasar RPIVA reģionu filiālēs uzņemti kopumā 214 studenti. Visvairāk studēt gribētāju pulcēja Cēsu filiāle, kur 433 studējošajiem piepulcēsies vēl 127.

Jānis Stonis, kuram LU uzticēja RPIVA apvienošanas komisijas vadību, portālam "Delfi" pauž, ka pārņemto RPIVA filiāļu darbību nenosaka studentu skaits vien. "Lielu uzsvaru liekam uz tālākizglītību, sniedzot dažāda ilguma kursus, kas īstenoti sadarbībā ar pašvaldībām," skaidro Stonis. Viņš norāda, ka LU konsultējas ar vietējām pašvaldībām par to, kādas zināšanas un kursi ir nepieciešami konkrētajā pašvaldībā.

Uz sadarbību ar pašvaldībām norāda arī LU prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā Ina Druviete: "Nākotnē piedāvāsim vairākas jaunas studiju programmas, kas līdz šim filiālēs nav īstenotas. Darīsim visu, lai saglabātu un vairotu studentu skaitu."

Kopumā pēc RPIVA likvidācijas mācības pedagoģijas un komerczinības studiju programmās LU turpina 2244 RPIVA studenti. 115 RPIVA studenti mācības turpina Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā, kas pārņēmusi deju un mūzikas pedagoģijas studiju programmas. Četri studenti mācīties pārgājuši uz Daugavpils Universitāti, bet viens – uz Liepājas Universitāti.

LU norāda, ka RPIVA studentiem saglabāti iepriekšēji studiju un finansēšanas nosacīju, tostarp budžeta vietas. LU un JVLMA ir pārņēmušas arī darba tiesiskās attiecības ar šo programmu īstenošanā iesaistīto personālu.

Vēstīts, ka ar šā gada 1. oktobri beidza pastāvēt RPIVA. Tā tika likvidēta un pievienota LU.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!