Foto: AFP/Scanpix
Nacionālajā rehabilitācijas centrā (NRC) "Vaivari" ir ieradusies šogad pirmā Ukrainas bruņotajā konfliktā cietušo grupa, kas šeit izies ārstēšanās un rehabilitācijas kursu. 18 dienu ilgu rehabilitāciju ir uzsākuši astoņi Ukrainas krīzē cietušie un nākamā pacientu grupa Latvijā ieradīsies pēc trīs nedēļām, portālu "Delfi" informēja iestādē.

"Darbs ar militārā konfliktā cietušiem pacientiem ir izaicinošs un specifisks, tā ir nenovērtējama pieredze, ko mūsu personāls ir guvis jau kopš 2014. gada, kad pie mums ieradās pirmie pacienti no Ukrainas. Šādas militārās traumas nav ikdiena mūsu darbā, tāpēc mūsu speciālistiem bija nenovērtējama iespēja apgūt jaunas prasmes praksē, ar ko šobrīd varam jau būt konkurētspējīgi līdzās tādām valstīm kā ASV, Šveice un Vācija, kas arī nodrošina plašu atbalstu Ukrainas karā cietušajiem pacientiem. Tas ir augsts novērtējums visai Latvijas rehabilitācijas sistēmai kopumā", norāda "Vaivari" vadītāja Anda Nulle.

Ministru kabinets 2018. gada 11. septembrī no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķīra 34 000 eiro konfliktā Ukrainā cietušo personu rehabilitācijai Latvijas ārstniecības iestādēs.

"Vaivari" piedāvātās rehabilitācijas iespējas ir daudzpusīgas un modernas, līdztekus augstai speciālistu profesionalitātei, centrā ir pieejamas arī jaunākās tehnoloģijas, tai skaitā rehabilitācijas robottehnoloģijas, kuru klāsts ir viens no plašākajiem Baltijā.

Centrs ir atzīts par piemērotu ārstniecības iestādi šādiem komplicētiem gadījumiem, kad nepieciešama multidisciplināra pieeja problēmu risinājumam. Tajā pieejama rehabilitācijas komandā, līdztekus fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārstam un fizioterapeitiem, ergoterapeitiem, mākslu terapeitiem, iesaistīti arī tehniskie ortopēdi, kas ir prasmīgi speciālisti protezēšanā un ortozēšanā. Atbalstu pacientu rehabilitācijā sniedz Nacionālo Bruņoto spēku psihologu dienests.

Pēc Krimas okupācijas 2014. gadā, kā arī prokrievisko separātistu atbalstīšanas konfliktā Ukrainas austrumos, pret Krieviju tika ieviestas ekonomiskās sankcijas. Austrumukrainas konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 10 000 cilvēku. Vienošanās, kas tika panākta divās Minskas miera sarunās, nav spējusi nodrošināt militārā konflikta pārtraukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!