Foto: F64

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vakantajam locekļa amatam pieteiktas vēl četras kandidatūras - bijušais NEPLP loceklis Sergejs Kārītis, raidījumu režisore Žanna Helmane, ilggadējais mediju jomas pārstāvis Sergejs Ancupovs un mārketinga un sabiedrisko attiecību speciālists Juris Saukāns, informēja Saeimas Preses dienestā.

Kārīša kandidatūru izvirzījusi Latvijas Komerciālo radiostaciju asociācija, un viņam ir vairāk nekā četru gadu pieredze NEPLP locekļa amatā. Pašlaik viņš strādā par SIA "Baltijas Mediju alianse" Juridiskās nodaļas vadītāju, bet līdz 2007. gadam vairākus gadus bijis SIA "Pirmais Baltijas kanāls" jurists. Kandidāts Latvijas Universitātē (LU) ieguvis augstākās profesionālās izglītības diplomu jurista kvalifikācijā.

Helmani šim amatam virza organizācija, kas sevi dēvē par Latvijas Pedagogu padomi (LPD), kā pamatojumu minot, ka viņai ir ne tikai pieredze žurnālistikā un raidījumu veidošanā, bet viņa arī ir strādājusi skolā un zinātnisko uzdevumu sagatavošanā. LPD uzsver, ka plašsaziņas līdzekļos lielāka vērība ir jāpievērš izglītības, it sevišķi vērtībizglītības problemātikai, kā arī zinātnes popularizēšanai, un Helmane esot demonstrējusi izpratni un erudīciju minētajos jautājumos. Kandidāte ieguvusi maģistra grādu LU Filoloģijas fakultātes Latviešu valodas un literatūras nodaļā. Kopš 1997. līdz šim gadam viņa strādājusi par SIA "Kristīgās videoinformācijas centrs "Emmanuēls"" režisori. Līdz 2014. gada decembrim viņa bija kristīgā televīzijas raidījuma "Vertikāle" veidotāja.

Ancupovu izvirzījusi Reģionālo televīziju asociācija (RTA), akcentējot, ka kandidātam ir plaša pieredze komunikāciju jomā gan sabiedriskajos un privātajos medijos, gan valsts institūcijās, gan privātajā sektorā. RTA pauž, ka Ancupovu varot uzskatīt par nozares profesionāli un viņa darbība NEPLP "būtu būtisks pienesums Latvijas informatīvās telpas stiprināšanā", kā arī radio un televīzijas nozares attīstībā. Kandidāts stažējies Lielbritānijas valdības "Centrālajā informācijas birojā", specializējoties PR un efektīvās valdības komunikācijās. Savukārt, stažējoties alkoholisko dzērienu izplatīšanas kompānijā "International distillers un vinters", viņš specializējies mārketingā, zīmolu attīstībā, plānošanā un vadībā. Ancupovs no 2009.gada ir "Nacionālo resursu institūta" direktors, savukārt 2010. gadā īsu laika posmu bija iecelts laikraksta "Diena" redaktora amatā.

Saukāna kandidatūru ieteicis Gregors Spoģis, paužot, ka kandidāta izglītība ir atbilstoša jomai un darba pieredze mediju laukā daudzu gadu garumā ir nopietns pieteikums, kas ļauj cerēt uz vislabākajiem rezultātiem padomes darbā. Kandidāts LU ieguvis maģistra grādam atbilstošu izglītību žurnālistikas specialitātē. No 2007. gada kā SIA "Mediju aģentūra AZ" valdes loceklis Saukāns ir atbildīgs par mārketinga pakalpojumu sniegšanu uzņēmumiem. Saukāns strādājis arī kā SIA "Rīgas apriņķa avīze" direktors un VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" sabiedrisko attiecību speciālists, kā arī bijis SIA "Mediju nams" izpilddirektors.

Līdz ar to kopumā NEPLP vakantā locekļa amatam izvirzītas septiņas kandidatūras, jo iepriekš šim amatam atkārtoti tika izvirzītas rakstnieces Evas Mārtužas, žurnālista Gunta Rozenberga un Komunikoloģisko pētījumu centra pārstāvja Aleksandra Mirlina kandidatūras.

Kā ziņots, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija iepriekš vienojās pieteikšanās termiņu uz šo amatu pagarināt līdz šodienai. Nu pieteikšanās termiņš ir noslēdzies.

Kandidāti bija jāizvirza tādēļ, ka Saeima šī gada 8. jūlijā no NEPLP locekļa amata atbrīvoja Aināru Dimantu. Kamēr NEPLP nedarbosies pilnā sastāvā, par tās priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju apstiprināta padomes locekle Aija Dulevska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!