Foto: Aleksandrs Lebeds

Vakcinācijas projekta birojs kopumā vakcinācijas procesu Lieldienu brīvdienās vērtē kā labu, tomēr ir gūtas arī mācības, portālam "Delfi" atklāja biroja pārstāve Agnese Strazda.

"Kopumā vakcinācijas process tiek vērtēts kā labs, vakcinētie iedzīvotāji apmierināti, norādot, ka vakcinācijas gaita ir saprotama un ērta," sacīja Strazda, norādot, ka pie liela mēroga vakcinācijas nevar izvairīties, ka būs notikumi, šķēršļi, kas rada arī ne tik labu pieredzi. Viņa uzsvēra, ka visi gadījumi tiek risināti, jo "vienaldzības šajā projektā nav".

Kopā masu vakcinācijas centros pret Covid-19 vakcinēti aptuveni 6800 iedzīvotāji, un to nodrošināja 11 centri sestdien, seši centri svētdien un septiņi centri pirmdien, sacīja Strazda.

Kā atklāja Strazda, Lieldienu brīvdienās bija plānots izmantot 10 000 vakcīnu devas, kas tika novirzītas lielajiem centriem. "Ņemot vērā, ka tika uzrunāts ievērojams prioritāro grupu iedzīvotāju skaits un iedzīvotāji lielā tiesā gadījumu tomēr prioritizēja brīvdienas, tika lemts pagarināt vairāku centru darbību par divām dienām, lai maksimāli vakcinētu tos, kas brīvdienās netika," sacīja Strazda. Kopumā ar pagarināto darba laiku mērķis tiks sasniegts, viņa apgalvoja.

Sociālajos tīklos brīvdienās virmoja dažādas ziņas par nepilnībām masu vakcinācijas procesa organizēšanā. Tostarp bija izskanējusi informācija, ka kādā vakcinācijas centrā vakcīnas beigušās, citā vakcinē visus pēc kārtas, bet vēl kādā 82 gadus vecs seniors nav ticis pie savas potes. Šīs kļūmes Strazda nekomentēja, bet sacīja, ka liela mēroga centru darbības laikā Lieldienās gūtas vērtīgas atziņas procesa tālākai uzlabošanai, piemēram, laicīgāka iedzīvotāju uzrunāšana, īpaši pirms vakcinācijas brīvdienās, skaidrāka informācija par dokumentu nepieciešamību, kā arī zvanu centru jaudas stiprināšana, atzina Strazda.

Kā atklāja Strazda, šobrīd vakcinācijas iestādēm piegādātas 55 000 vakcīnu devas, kas paredzētas vakcinācijai šīs nedēļas laikā, kā arī nākošās nedēļas sākumam. "Vakcināciju turpinām ar tām vakcīnām, kas ir pieejamas, jo tās visas ir drošas un pārbaudītas," uzsvēra Strazda.

Šobrīd Latvijā kopā vakcinācijai izmantotas 85 567 "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 devas, atklāja biroja pārstāve, piebilstot, ka šobrīd lielākā daļa ģimenes ārstu prakšu un arī ārstniecības iestāžu aizvadītajā nedēļā saņēmušas arī "Moderna" vakcīnas, līdz ar to vakcinācijā tiek izmantotas visas vakcīnas, kas Latvijā ienāk.

Vēstīts, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) otrdienas rītā LTV raidījumā "Rīta panorāma" atklājis, ka masu vakcinācijas centru sekmīgu darbību Lieldienās kavēja tas, ka ļoti daudzi potēšanas rindās esošie atteicās vakcinēties brīvdienās vai to darīt ar "AstraZeneca" vakcīnām pret Covid-19.

Ministrs atzina, ka no plānotajām vakcīnām Lieldienu brīvdienās atteikusies vairāk nekā puse un pat 2/3 cilvēku, kas bija vakcinējamo rindā, tāpēc nācies strauji meklēt viņu vietā jaunus vakcinējamos.

Uz lielajiem vakcinēšanas centriem bija aizvestas tieši "AstraZeneca", "Moderna" pašlaik ir izvadāta ģimenes ārstu praksēm un ārstniecības iestādēm, bet "Pfizer" vakcīnu gan pašlaik Latvijā esot maz.

Kopumā brīvdienās pret Covid-19 esot tikuši vakcinēti ap 7000 cilvēku, ko ministrs jebkurā gadījumā novērtēja kā labāku rezultātu kā brīvdienās līdz šim. Pašlaik pilni dati neesot redzami, jo ķeroties e-veselības sistēma.

Pavļuta skatījumā, lielo vakcinēšanas centru darbības izmēģinājums ir bijis veiksmīgs, jo secināts, ka tehniski viss strādājis un attiecīgi ir iespējams vakcinēt lielāko cilvēku skaitu. Plašāk vakcinācijas centrus atkal iecerēts iedarbināt uz aprīļa beigām, kad Latvijā būs vairāk vakcīnu, bet maijā un jūnijā tie jau varētu darboties teju nepārtraukti.

Jau ziņots, ka otrdien Latvija saņēmusi šīs nedēļas "Pfizer"-"BioNTech" vakcīnu pret Covid-19 piegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!