Piektdien, 11. jūnijā, Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī sasauca konstitucionālo orgānu kopsēdi, kurā prezidents uzsvēra nepieciešamība intensīvāk un saprotamāk skaidrot sabiedrībai turpmākos soļus un pieņemto lēmumu pamatotību, liecina Valsts prezidenta mājaslapā publicētā informācija.

Tāpat arī tika aktualizēta problemātika ar plašo dezinformāciju informatīvajā telpā.

Kopsēdē ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) informēja klātesošos par vakcinācijas pret Covid-19 gaitu. Viņš norādīja, ka ir svarīgi to kāpināt, lai rudenī varētu nodrošināt mācības klātienē un nepārtraukt darbu, kur tas nepieciešams. Premjers arī pastāstīja par iepirktajām vakcīnām nākotnē.

Sarunā diskutēja arī par atvieglojumiem personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, pārslimojušas vai kurām ir sertifikāts, kas apliecina, ka ir veikts Covid-19 tests, un tas ir negatīvs. "Konstitucionālo orgānu vadītāji bija vienisprātis, ka likumdevējam ir nepieciešams noteikt tiesisko pamatu šādu atvieglojumu paredzēšanai. Valsts prezidents bija pārliecināts, ka šāds regulējums būtu saderīgs ar Satversmi, atrodot samērīgu un jēgpilnu risinājumu," rakstīts Valsts prezidenta mājaslapā.

Levits un Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova informēja klātesošos par šāgada septembra sākumā paredzēto Eiropas Savienības (ES) konstitucionālo tiesu un Eiropas Savienības Tiesas (EST) konferenci Rīgā, kur varētu tikt attīstīts EST un nacionālo konstitucionālo tiesu dialogs. Prezidents uzsvēra, ka šis formāts ir svarīgs tiesiskuma principa nodrošināšanai ES, un pozitīvi vērtēja Satversmes tiesas (ST) iesaisti šāda dialoga veicināšanā.

Konstitucionālo orgānu vadītāju vidū tika pārrunātas problēmas, kas saistītas ar ST spriedumu izpildi. Bija vienprātība, ka nepieciešams sistēmisks risinājums, lai ST spriedumi tiktu izpildīti laikus un normatīvie akti tiktu sagatavoti atbilstoši spriedumu būtībai.

Valsts prezidents atgādināja, ka atbilstoši Satversmei prezidents nedrīkst izsludināt klaji antikonstitucionālus likumus. Valsts prezidents uzsvēra, ka "Latvija, kā tas noteikts Satversmes ievadā, ir tiesiska valsts, un no tā izriet visu pienākums godprātīgi un precīzi pildīt Satversmes tiesas spriedumus".

Klātesošie pārrunāja arī iespēju atsākt konstitucionālo orgānu darbu klātienē. Levits norādīja, ka konstitucionālo orgānu darbība neklātienē bija pieļaujama ārkārtējā situācijā, bet, apstākļiem uzlabojoties, ir nepieciešams atgriezties pie ierastā klātienes darba, ja tas ir iespējams. Konstitucionālo orgānu vadītāji atzinīgi novērtēja iespēju darba organizācijā izmantot hibrīdmodeli, kad atsevišķi sēdes dalībnieki vai pieaicinātie eksperti piedalās attālināti.

Tāpat tika pārrunātas aktuālās likumdošanas iniciatīvas, kas varētu būt Saeimas darba kārtībā rudens sesijā.

Kopsēdē piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), premjers Kariņš, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs un ST priekšsēdētāja Sanita Osipova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!