Foto: LETA
Kopš 28. decembra, kad Latvijā uzsāka vakcināciju pret koronavīrusu, Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) saņemts 421 ziņojums par Covid-19 vakcīnu blaknēm, Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēde otrdien, 23. februārī, pastāstīja ZVA direktors Svens Henkuzens.

Kopumā līdz 23. februārim ZVA saņēmusi 421 ziņojumu par Covid-19 vakcīnu blaknēm. Šajā laika posmā Latvijā vakcinēti 45 580 cilvēki, kas nozīmē, ka par blaknēm ziņojuši 0,92% vakcinēto. Henkuzens uzsvēra, ka tas ir maz, šis skaitlis varētu būt līdz pat 10%, kas būtu pilnīgi normāli.

Pārsvarā paziņotās blakusparādības bijušas iekļautas lietošanas instrukcijā un līdzinās gripas simptomiem.

Visām vakcīnām tiek un tiks novērotas blakusparādības. Ziņoto blakusparādību biežums visām vakcīnām ir līdzvērtīgs – no 0,5% līdz 1,9%. "Pfizer-Biontech" un "Moderna" vakcīnām biežāk, izteiktākas nevēlamas blakusparādības ir pēc otrās devas, savukārt "AstraZeneca" vakcīnām – pēc pirmās devas.

Reakcijas izteiktākas gados jaunākiem cilvēkiem, mazāk izteiktas vecākiem cilvēkiem, atzīmēja Henkuzens.

Novērotas arī smagas blakusparādības: augsta temperatūra, vemšana un paaugstināts asinsspiediens. Pārsvarā simptomi izzūd 1-3 dienu laikā, taču tie var radīt arī darba nespēju. Taču, kā uzsvēra ZVA direktors, pārejošas blakusparādības atsver saslimšanas radītos riskus.

Kā iepriekš informēja ZVA, pirms apstiprināšanas visas vakcīnas Eiropas Savienībā (ES), tostarp vakcīnas pret Covid-19, tāpat kā visas zāles tiek pārbaudītas pēc vienādi augstiem drošuma, kvalitātes un efektivitātes standartiem. Nekādas atkāpes no stingrajām prasībām vakcīnu izpētei un apstiprināšanai netika veiktas.

ZVA uzsver, ka vakcīnas pret Covid-19 ES tiek apstiprinātas tikai gadījumā, ja Eiropas Zāļu aģentūra saņem uzticamus un pārliecinošus zinātniskus pierādījumus, ka vakcīnu sniegtie guvumi daudzkārt pārsniedz riskus.

Pēc visu zāļu, arī vakcīnu, nonākšanas tirgū visu ES dalībvalstu atbildīgās iestādes, Latvijā – Zāļu valsts aģentūra, pastāvīgi apkopo un vērtē jaunāko informāciju par zālēm, tostarp analizē saņemtos ziņojumus par blaknēm un nepieciešamības gadījumā veic reglamentējošas darbības, piemēram, ar jaunu drošuma informāciju tiek papildināta lietošanas instrukcija un zāļu apraksts.

Latvijā tāpat kā citās ES dalībvalstīs saņemtie zāļu, to vidū arī vakcīnu, blakņu ziņojumi tiek ievadīti kopīgā ES blakņu ziņojumu datubāzē "EudraVigilance".

Saskaņā ar ES izstrādāto nepārtrauktas Covid-19 vakcīnu drošuma uzraudzības plānu šo vakcīnu uzraudzība tiks veikta ievērojami intensīvāk nekā citām zālēm, lai nodrošinātu jaunas drošuma informācijas ātru identificēšanu, apkopošanu un analīzi. Turklāt reģistrācijas īpašniekam reizi mēnesī jāiesniedz Eiropas Zāļu aģentūrā drošuma ziņojums par saņemtiem blakņu ziņojumiem, jāturpina iesāktie un jāuzsāk jauni pētījumi Covid-19 vakcīnu drošuma un efektivitātes uzraudzībai pēc to reģistrācijas. Līdz ar to dati par vakcīnas lietošanu tiek pastāvīgi uzraudzīti, uzsver ZVA.

Covid-19 vakcīnas tiek apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinē medicīnas darbiniekus, sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, seniorus, pēc tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!