Foto: Publicitātes foto

Lai nodrošinātu masveida vakcinācijas pret Covid-19 uzsākšanu, Veselības ministrija (VM) vakcinācijas telpu nodrošināšanai plāno nomāt divus centrus Rīgā – Starptautisko izstāžu centru Ķīpsalā un konferenču centru "Atta Centre".

Kā norādīts informatīvajā ziņojumā, kas tika iesniegts izskatīšanai valdības sēdē ceturtdien, 18. martā, masveida vakcinācijas uzsākšanai ir nepieciešama atbilstoša infrastruktūra, turklāt epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai vakcinācijas telpām jābūt ar plašu funkcionalitāti – atbilstoša platība, viegla piekļuve, plaša autostāvvietu novietne un citi aspekti.

Nacionālais veselības dienests sadarbībā ar VM un Vakcinācijas projekta biroju, izvērtējot telpas, kuras nomāt no privātpersonām, kā piemērotākās atzinis divas – Starptautisko izstāžu centru Ķīpsalā un konferenču centru "Atta Centre".

Ķīpsalā esošajam centram tiek piedāvāts pielāgot, izbūvēt un aprīkot telpas, tās transformējot par vakcinācijas kabinetiem, reģistrācijas un uzgaidāmajām telpām. Savukārt konferenču centrs izvēlēts, jo atrodas centrālā vietā – Krasta ielā, tam ir laba infrastruktūras pievade, plašās telpas ir izmantojamas vienkopus vai dalāmas atsevišķās telpās, un vēl citi risinājumi.

Šāds risinājums izvēlēts, jo Rīgas pašvaldības un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" rīcībā nav tik lielu telpu, cik vēlas VM – 5000 un vairāk kvadrātmetru, 180 un vairāk stāvvietu automašīnām un citi faktori.

Konkrētās vietas izvēlētas pēc tirgus izpētes, kurā tika izvērtēti astoņi saņemtie piedāvājumi.

Šie lielie centri darbosies paralēli 12 mazākiem jeb otrā līmeņa vakcinācijas centriem, kas tiks organizēti pašvaldības telpās.

Komentējot vakcinācijas centru izveidi citās Latvijas pašvaldībās, Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka ir panākta vienošanās ar vairākām pilsētām par šādu centru izveidošanu, kas pārsvarā plānoti jau esošajā sportam paredzētajā infrastruktūrā. Tāpat turpinās sarunas ar pašvaldībām par 3. līmeņa jeb mazāko vakcinācijas centru izveidi.

Kā informēja ministrs, trešdien noslēgusies NVD izsludinātā atlase personālam, kas šajos centros darbosies. Rezultātā atlasīti 28 vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji, kas nodrošinās 142 vakcinēšanas brigādes.

Līdz ar to kopējā vakcinācijas kapacitāte 1. aprīlī sasniegtu 112 000 vakcinējamo nedēļā.

Kā lielākie komersanti, kas pieteikušies šī procesa īstenošanā, tika minēti SIA "Veselības centru apvienība", SIA "Veselības centrs 4", SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca", SIA "Vizuālā diagnostika" un SIA "Rēzeknes slimnīca". Patlaban notiek līgumu slēgšanas process, bet centros – to iekārtošanas un sagatavošanas process.

Atbildot uz premjera Krišjāņa Kariņa (JV) jautājumu par to, kā vakcinācijas centros tiks organizēta rinda, ja rindas automatizēšanas risinājums vēl nav gatavs, Pavļuts atbildēja, ka daļa risinājuma būs gatava 5. aprīlī. Līdz tam, lai nodrošinātu iedzīvotāju informēšanu par pienākušo rindu un sarunātu viņu ierašanos vakcinācijas centrā, ir vienošanās ar vakcinēšanas pakalpojuma sniedzēju, ka tas atvēlēs resursus – zvanu centra darbiniekus –, kas cilvēkus aicinās vakcinēties.

Cilvēku atlase notiks līdzīgi, kā tas ir jau tagad ģimenes ārstu praksēs – vakcinācijas centrs saņem cilvēku sarakstu, kas iegūts no "manavakcina.lv", un tā darbinieks zvanīs personai, lai informētu par iespēju saņemt vakcīnu. Savukārt vakcinācijas fakts arī masveida vakcinācijas fāzē šajos potēšanas centros tiks reģistrēts "e-veselībā", norādīja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Kāds intervāls līdz otrajai potei?

Valdības sēdē ceturtdien izcēlās diskusija starp valdības locekļiem par nepieciešamību precizēt intervālu, pēc kura personai tiek rekomendēts ierasties uz otru poti pret Covid-19. Kā norādīja Kariņš, viņš lasījis pētījumus, kas rekomendē otro poti saņem pēc 12 un vairāk nedēļām, jo tad esot labāka iedarbība, bet viņa vakcinācijas kartiņā intervāls atzīmēts "9-12 nedēļas".

Pavļuts norādīja, ka katrai ārstniecības personai ir pieejama vakcinācijas rokasgrāmata, kurā ir iekļauta visa ar vakcināciju pret Covid-19 saistītā informācija, tostarp arī norādāmais intervāls.

Premjers atbildēja, ka viņš vēlas skaidrību, kad tad viņam jāiet vakcinēties – vai labāk ir agrāk, vai vēlāk, norādot, ka, ja viņam šie jautājumi rodoties tagad, tad šie jautājumi radīsies arī Latvijas iedzīvotājiem, kad sāksies masu vakcinācija.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis Jurijs Perevoščikovs valdības sēdē skaidroja, ka intervāla norādīšana ir ierasta prakse – arī medikamentiem tiek norādīta rekomendācija, piemēram, lietot pēc 2-3 stundām.

Viņš arī pauda, ka, parādoties jauniem pētījumiem par vakcīnu iedarbību, šos rekomendētos intervālus var pārskatīt Imunizācijas valsts padome (IVP), kas jau vienreiz to darījusi un pagarinājusi termiņu uz šīm 9-12 nedēļām.

Jau vēstīts, ka vakcinācijas centriem gataviem jābūt 1. aprīlī. Taču, ņemot vērā lēmumu Latvijā uz brīdi apturēt vakcinēšanu ar "Astra Zeneca", centri darbību uzsāks vēlāk, iepriekš paudis Pavļuts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!