Foto: LETA

Saeimas Pieprasījumu komisijas vairākums trešdien noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu iesniegtos pieprasījumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) "Par Veselības ministrijas nespēju organizēt un īstenot pret Covid-19 vakcinācijas procesu".

Pieprasījumu iepriekš iesniedza ZZS deputāti Viktors Valainis, Uldis Augulis, Janīna Jalinska, Jānis Dūklavs, Māris Kučinskis, Edgars Tavars, Jānis Vucāns, Gundars Daudze, Armands Krauze un Raimonds Bergmanis.

Tajā deputāti norādīja, ka tieši vakcinācija ir viens no stūrakmeņiem, lai mazinātu Covid-19 izplatību, taču Latvijā diemžēl šis process izrādījies haotisks: "No vakcīnu piegādātājiem pasūtīts un saņemts nepietiekams vakcīnu apjoms, vakcinācijā iesaistītās ārstniecības personām nav skaidrības par procesa organizāciju, iedzīvotājiem nav saprotams, kad un kā varēs saņemt vakcīnas."

ZZS deputāti pieprasījumā pārmeta valdībai un veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) haotisku lēmumu pieņemšanu, kas kaitē valsts interesēm un apdraud sabiedrības veselību. Opozicionāri aicināja Kariņa izvērtēt veselības ministra personīgo atbildību, slēdzot līgumu ar Covid-19 vakcīnu piegādātāju "Oribalt". Tāpat viņi aicināja skaidrot, kā turpmāk tiks nodrošināta atbilstoša un savlaicīga vakcīnu piegāde vakcinācijas punktiem un aicināja sniegt Vakcinācijas biroja darba vērtējumu, noslēdzot līgumu ar "Oribalt".

Atbildes sniegt Kariņš pilnvaroja Pavļutu, kurš komisijai atbildēja rakstiski. Savukārt sēdē valdību pārstāvēja Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre Evika Siliņa un Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP).

Rakstiskās atbildes līdz galam neapmierināja ZZS deputātus. Piemēram, Valainis informēja, ka veicis izpēti un sazinājies ar "Oribalt" pārstāvjiem, kuru sniegtā informācija ievērojami atšķīrusies no VM paustās. Viņš uzstāja, ka VM savā rakstiskajā atbildē ir vienpusēja un maldinoša. Viņš aicināja valdību apzināties, ka deputāti seko tās darbam un analizē to.

Tāpat opozīcijas deputāti pārmeta lieku birokrātiju vakcinācijas procesā un izmantoja komisijas sēdi, lai uzdotu valdības un VM pārstāvjiem jautājumus par un ap vakcināciju. Tikmēr Siliņa deputātiem atgādināja, ka šobrīd informatīvajā telpā cirkulē dezinformācija. Viņa mudināja deputātus un citas valsts amatpersonas ļoti pārdomāt savus izteikumus.

Ziņots, ka pēc tam, kad iepriekšējais noliktavas pakalpojumu un loģistikas pakalpojumu sniedzējs SIA "Oribalt Riga" neizpildīja līguma nosacījumus par vakcīnu piegādi, Covid-19 vakcīnu noliktavas un loģistikas pakalpojumus pārņems AS "Recipe Plus" un SIA 'Magnum Medical".

Tāpat vēstīts, ka Latvijā 10. martā vairākos vakcinācijas kabinetos netika piegādātas vakcīnas pret Covid-19. Pavļuts vēstīja, ka veselības resoru pievīlis vakcīnu piegādātājs "Oribalt Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!